Pekmez mesaisi ile bakır kazanlara talep arttı

Aksaray’ın son bakır ustası Cemil Yoğuran, pekmez sezonu ile birlikte bakır işlerinin de hareketlendiğini söyledi.

1954 yılında Kayseri’de dövme bakır işine çırak olarak başladığını belirten 90 yaşındaki Yoğuran, daha sonra işi öğrenince Aksaray’a geldiğini ve kapalı çarşıda bu mesleği bugüne kadar devam ettirdiğini söyledi.

Aksaray’da mesleğin son temsilcilerinden olduğunu aktaran Yoğuran, “Önceki yıllarda kalay işlerini de yapıyordum ama yaşım da artık bir hayli ilerledi. Şu anda bakır kazan alıp satımı yapıyorum. Niğde, Nevşehir ve Kırşehir ilerinden gelen vatandaşlarımız var. Her ebatta bakır kazan bulunduruyoruz. Bakır kazanın kilosunu 500 liradan satıyorum. 10 kilodan başlayıp 40 kiloya kadar pekmez kazanları var. Büyük kazanları eskiden köy ağaları kullanırdı. Şimdi herkesin kullanma imkanı var ”dedi.

BAKIR KAZANLARI ÖMÜRLÜK

Bakır kazanların evladiyelik olduğunu belirten Yoğuran , “Burada gördüğünüz kazanlar 30-40 yıllık. Bulgur ile pekmez kaynatmada kullanılıyor. Yılda 15 gün kullanılan kazanlar daha sonra 1 yıl tekrar mevsimin gelmesini ve pekmez ile bulguların kaynatılmasını bekliyor. Köydeki her eve bir tane lazım. Bakırın insan vücuduna birçok faydası var.  Vücudumuz bakır mineraline ihtiyaç duyuyor. Kemiklerimizin kuvvetinden, metabolizma hızına kadar birçok yere iyi geliyor. Bu yüzden marketten alınan tencere ile bakırı bir tutmamak gerekiyor. Bakır ürünler naylon ürünlerden daha uzun ömürlü ve daha sağlıklıdır. Sağlığa her yönüyle iyi geliyor” diye konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT