Aksaray’da Aile Destek Merkezi bünyesinde açılan kurslara katılan kadınlar, çeşitli alanlarda el becerilerini geliştirerek meslek sahibi oluyor.

Aile Destek Merkezi’nde Halı Eğitmenliğinde görev alan Neşe Can Katman, 45 yıldır bu mesleğe hayatını adadığını söyledi. Kursa başlama serüveni ve kurs hakkında bilgiler veren Katman, şöyle konuştu: “Mesleğe köyüm İncesu’da başladım. Kültür ve Turizm Bakanlığımızda halı ustası olduğumu belgeleyen sanatkar belgesine layık görüldüm. Şimdi de merkez bünyesinde öğrencilerimiz ile birlikte küçük ebatta halılar dokuyoruz. Kadınlarımız kursa çocuklarını da getiriyor. Alt kattaki kreşe bırakıp saat 09.00’da halı dokumaya başlayıp, öğleye kadar çalışıyorlar. Aile Destek Merkezinde öğrencilerimizin beslenme giderlerini kurum ödüyor. Öğlen sorası ikinci grubumuzda aynı imkânlardan faydalanıyor. Burada halılarımızı doğal kök boyalarla boyayıp halı, tülü ve kilim dokuyoruz. Seccade, minder, yolluk,  çanta ve heybe gibi ürünleri el emeği göz nuru ile hediyelik ürün olarak ilmek ilmek dokuyoruz. Küçük ürünler 10-15 gün, büyük ürünler ise 1 ay sürüyor. Kişiye ö

zel isimlikler ile firmaların logolarını dokuyoruz. Anadolu’da heybenin her zaman önemli bir yeri vardı. Heybe yaşayan bir kültürümüzdür. Hediyelik olarak da yoğun talep görüyor” diye konuştu.

‘BU KURSA GELENLER MUTLU OLUYOR’

Halı dokuyan kadınlara her gün seminerler verildiğini belirten Katman, “Emniyet, müftülük, aile sağlığı gibi tüm kurumlarımız burada kadınlarımıza bilgilendirmeler yapıyor. Burada bir aile ortamımız var. Buraya gelen kadınlar inanın geldiği günden itibaren hayata daha mutlu bakmaya başlıyor. Yarım gün dahi olsa tüm sinir stresini halı dokuyarak atıyor. Hem de Anadolu kültürü olan halı dokumacılığını öğreniyorlar” dedi.

‘KADINLARIMIZ HEM BİLGİLENİYOR HEMDE MESLEK SAHİBİ OLUYOR’

Aile Destek Merkezi Koordinatörü Şevval Etlik ise, “Destek merkezleri sayesinde kadınların mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Merkezimizde 3 tane kursumuz var. Halı dokuma, aşçı yardımcılığı ile dikiş nakış kursumuz var. Kursa katılan kadınlarımıza cüzi bir ücrette ödüyoruz. Kadınlarımız burada ürünlerini üretiyorlar. Kurs sonunda kermesimiz oluyor. Orada ürünlerimizi satışa sunuyoruz. Ürünler satılmaz ise kadınlara hibe ediyoruz. Tüm malzemeleri biz sağlıyoruz. Kurslarımız 3 ay sürüyor. Kurs sonrası kadınlarımıza sertifika da veriyoruz. Burada hem kadınlarımız mutlu hemde biz mutluyuz. Günlük teorik verdiğimiz eğitimlerle kadınlarımız farklı konularda ve farklı alanlarda bilgileniyorlar ”diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ