Aksaray’da uzun yıllardır kullanılmış olan halı ve kilimler tamir işlemlerinin ardından yurt dışına ihracat edilirken, halı ustaları ise dokuma halılara tekrardan hayat veriyor.
Sektörde 30 yılını doldurduğunu ve işini severek yaptığını aktaran Halı ustası Cuma Yumuşak, “Yıllarımı bu işe verdim, artık piri oldum. Tamir işlerini yapmayı sürdürüyoruz. Zor ve meşakkatli bir sanat. El emeği göz nuru. Herkes bu işi yapamaz. Biz bu halı ve kilimleri tamir etmezsek eski dokuma ürünlerimiz çöpe gidecek. Bizse halılara yeniden hayat veriyoruz. Halı veya kilimin büyük bir bölümü çürümüş veya ezilmiş olsa bile sanki sıfırdan dokunmuş gibi onarıyoruz. Onarılan bu halıları yurt dışına satarak memleketimize döviz kazandırıyoruz. Turizm sezonu bu yıl zayıf geçti. Birde Afganistan kilimleri çıktı. Anadolu kilimleri ikinci planda kaldı. Artık meslekte elemanda yetişmiyor. Bizler artık bu mesleğin son temsilcileriyiz. 5-6 yıl sonra bu sektörde usta dahi ayabilir ”diye konuştu.
‘GÜNÜMÜZDE EMEK PARA ETMİYOR’
Yaklaşık 55 yıllık halı ve kilimleri de onardıklarını aktaran Yumuşak, “Sultanhanı’nda arkadaşımın 70 yaşındaki annesi eski halı ve kilimlerini bakamadığı için bana sattı. Oda gençliğinde kendisi dokumuş fakat artık emek para etmiyor. Şu anda bu halının tanesini 4 bin liraya satamıyorum. Bu kilimde yüzde 95 değer kaybı var. 55 yıllık, özel yünden kâğıt gibi incecik dokunmuş fakat maddi bir karşılığı yok. Memleketimizde her şey para ediyor ama maalesef el işçiliği para etmiyor” diye konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT