Aksaray Belediyesinin müzeye dönüştürdüğü tarihi mekân geniş bir arşive sahip. Fabrikada ayrıca 1924 yılından 1997’ye kadar çalışmış tüm personellerin özlük dosyaları da bulunuyor. Yazışmalardan genel müdür evraklarına kadar geniş bir arşiv kitlesinin bulunduğu fabrikada o dönemde kullanılan elektronik cihazlarda ilgi görüyor

BAŞKAN DİNÇER,“AZMİ MİLLİ CUMHURİYET’İN ÖVÜNÇ NİŞANESİ BİR ESERDİR”

Orta Anadolu da bozkırın ortasında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Azmi Milli Un Fabrikası genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk fabrikaları arasında yer alıyor. Neredeyse Cumhuriyetle yaşıt olan fabrika adeta övünç nişanesi gibi ilk günkü gibi ayakta. Hala makineler çalışır durumda. Günümüze kadar sapasağlam ayakta kalmayı başarmış nadide bir eser. Cumhuriyet’in ilk yapı taşlarından, Türkiye’nin ilk hidroelektrik santraline sahip, Azmi milli un fabrikası 99 yaşında…

‘FABRİKA MÜZE OLARAK SORUMLULUĞUNU SÜRDÜRÜYOR’

Azmi Milli Un Fabrikasının hala ilk günkü heybetiyle ayakta olduğunu söyleyen Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, “Tarih şehri Aksaray’ımızda Cumhuriyet döneminin en nadide eserlerinden olan Bu vatanın evlatları için uzun yıllar görevini ifa eden fabrikamız şehrimizin şeref madalyası niteliğinde müze olarak sorumluluğunu sürdürüyor. Bu milletin azmini, gayretini en iyi gösteren yapılardan biri olan Azmi Milli müzemizi mutlaka herkes görmeli. Bu şiarda tarihi yapılarımıza sahip çıkarak gelecek nesillere taşıma çabamızı sürdüreceğiz” dedi.

TÜM MAKİNE VE EKİPMANLAR ÇALIŞIR HALDE

1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Aksaray halkı tarafından imece usulüyle kurulan Azmi Milli Un Fabrikası aradan geçen 99 yıla rağmen halen ayakta. İlk günkü gibi tüm makine ve ekipmanları çalışır halde olan ve bugün istense un üretimine başlayabilecek özelliğe sahip un fabrikası, üretim sahasından arşivine kadar orijinalliğinden hiçbir şey kaybetmeyen Azmi Milli Un Fabrikası, 1924’ten 1997 yılına kadar aralıksız olarak un üretti.  (Haber Bülteni)