‘Somuncu Baba’ olarak tanınan Şeyh Hamid-i Veli’nin, pişirerek dağıttığı ekmek geleneği sürdürülüyor. Aksaray Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesindeki fırında yaşatılan gelenek Aksaraylılar tarafından takdir topluyor.
Somuncu Babanın ekmeklerini yapan fırın ustası Mehmet Bozlak, “Gece erken saatlerde gelip hazırlığımızı yapıyoruz. Sabah 05.30’da ekmeklerimizi çıkartıp halkımızla buluşturuyoruz. Akşam 19:00’a kadar ekmeğimiz oluyor.Fırınımızın maneviyatı çok yüksek. Özellikle Somuncu Baba’nın tarifi ile yaptığımız ballı ekmek ve tahinlimize yoğun bir talep var. Un olarak Aksaray’ın şahman buğday ununu kullanıyoruz. Somuncu Baba ekmeğimizin hamurunu normal ekmek gibi içine bal ve süt katarak yoğuruluyor. Ekmeğin yüzüne yumurta ve su sürüp susam atıyoruz.140 gram hamurla ekmek yapıyoruz, pişince ise 120 grama denk geliyor. Fiyatı da çok uygun. Aksaray Belediyemizin kendi fırını olduğu için maliyetinden daha aşağı satıyoruz. Aksaray Belediyesi burada Somuncu Babanın maneviyatını yaşatıyor. Bunun yanında Aksaray tahinlisini de yılın 365 günü halkımızla ve külliyeyi ziyarete gelenlerle buluşturuyoruz. Satışlardan ve ilgi alakadan çok memnunuz”diye konuştu.Foto-Haber:Ali FURAT