Aksaray’ın Doğantarla köyü muhtarı Fatih Kara, 1,5 yıl önce tarım il müdürlüğünden aldığı yüzde 75 hibeli destek ile 112 metrekare alanda alternatif mantar üretim işine başladı. İşini geliştiren ve büyüten Kara, köyüne mantar kooperatifi açıp bin metrekare son sistem tesis kurmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Merkeze 15 kilometre uzaklıktaki bin 500 nüfuslu Doğantarla köyünün muhtarı Fatih Kara, kuraklıktan dolayı patates, soğan gibi ürünlerin verimi düşünce alternatif ürünlere yöneldiklerini söyledi. Mantar üretiminde başarılı olduklarını aktaran Kara şöyle konuştu: “Patates, pancar çok su istediği için bizde fazla su istemeyen mantar ile örtü altı seracılığa yöneldik. Mantarın kar marjı yüksek. Bir patates ve soğanla kıyaslanamaz. Yılın 12 ayı bu serada üretim yapabiliyoruz. Patates ise yılda 1 kez hasat ediyoruz. Kuru tarım yapıyoruz. Kuru tarımda çok boş vaktimiz oluyor. Arpa ve buğday ekimi yaptıktan sonra hasada kadar boş duruyoruz. Aksaray merkeze 15 kilometre uzaklıkta bir köyüz. Aksaray halkı bizi tercih ediyor ve göç alan bir köyüz. Son bir yılda köyümüze 300 kişi geldi” dedi.
‘EK GELİR OLSUN DİYE BAŞLADIK, ŞİMDİ MESLEĞİMİZ OLDU’
Çiftçilik yanında köy muhtarı olarak da yoğun çalıştıklarını ifade eden Kara, “Mantar üretiminde bizzat kendim çalışıyorum. Eşim ve çocuklarım da bana yardım ediyor. Günde bir saatimi ayırarak sulama yapıyorum. Bu sulamayı da son 10 gün her gün olmak şartı ile suluyorum. Bizim burada harcadığımız efor aldığımız paraya göre hiçbir şey değil. Patates üretirken tarlada çok fazla emek veriyoruz. Patates üretiminde ekim, çapalama, sulama ve söküm gibi birçok işlem yapılıyor. Mantar işi ile bir aile rahatlıkla geçinebilir. Eşimle ailemize katkı olsun diye bu işe girdik. Böyle olursa bu işi meslek edineceğiz. Bu sporu yapacağız artık. Gelir kaynağından ziyade işin ticaret boyutuna dönmeye başladı. Köyümüzde kooperatifleşme işini hayata geçirirsek köyümüzdeki insanlara da yardımı olur” diye konuştu.
‘GÜNDE 20-25 DAKİKA ÇALIŞARAK GELİR ELDE EDİYORSUNUZ’
Kara, “2022 yılında Aksaray Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü köyümüzde bir proje geliştirdi. Kadınlara destek vermek amacıyla örtü altı mantar üretimi proje geliştirildi. Köyümüzde ilk defa bir kadına mantar tesisi kuruldu. Bizde 2 kişi olarak kurduk. 1,5 yılda 6 defa hasat yaptık. 112 metrekare alanda bir hasat döneminde yani 3 aylık bir dönemde 4,5 ile 5 ton mantar alıyoruz. Şu anda mantarın kilosu i pazarda 80 lira. Köyde yaşayan insan için güzel bir gelir kaynağı. Çiftçilik ve hayvancılıkta yapsanız da ek iş olarak yapılabilecek bir iş. Çadırın içinde soğuk ve sıcaktan etkilenmeden yapılabilecek en güzel işlerden birisi. Birçok kişi ise kurulum maliyetinden kaçıyor. Tarım İl Müdürlüğü yüzde 75 hibe desteği verdi. Biz ise yüzde 25 ödedik. İlk ekimde bunu amorti ettik. 100 bin lirayı birinci ekimde üretim yaparak geri alıyorsunuz. Asgari ücretin 11 bin lira olduğu bir yerde günde 20-25 dakika zaman ayırıyorsunuz. Hasat dönemi ise 3 gün çalışıyorsunuz.4 günlük çalışmanın sonunda ciddi para kazanıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
‘KÖYÜME KOOPERATİF KURMAK İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIM’
Köyünde bu işi büyütmek için çalışmalar başlattıklarını söyleyen Kara, “Yeni projemiz bu alanın 10 katı büyüklüğünde olacak. Vatandaşlarımız burada mantara bakacak. Biz burada köylülerimizle iç içe bu işi yapacağız. Her zaman köylüyü köyde ağırlamak için projeler geliştirmek lazım. Burada yaşayan insanlarında üretime katkı da bulunması lazım. Netice de hepimiz bir potansiyel tüketiciyiz. Şehirdeki insanların bu imkânı yok”diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ