Türkiye’de çerezlik kabak çekirdeği üretiminde 4’üncü sırada yer alan Aksaray’da hasat sürüyor. Bu yıl rekoltenin  geçen yıllara oranla düşük olduğunu ifade eden kabak çekirdeği üreticisi ve tüccarı Serdar Akçayır,  Ortaköy’de 19 yıldır çerezlik kabak çekirdeği üretim ve ticaretini yaptığını söyledi.

Özellikle bu yılda yurt dışına çekirdek ihracatı yapılacağını aktaran Akçayır; “Nisan ayı sonunda ekimi yapılan çerezlik kabak çekirdeğinin hasadı Eylül ayı itibariyle başladı. Hasat kasım sonuna kadar sürüyor. Geçen yıla oranla şehrimizde çerezlik kabak çekirdeği üretiminde rekoltemiz düştü. Hasat başlar başlamaz iç ve dış piyasadan çerezlik kabak çektirdiğine yoğun bir talep oluştu. Sulu ekim yapan çiftçilerimiz dekardan ortalama 80-90 kilo alırken, susuz tarım alanlarında ise 15-20 kilo arası verim alınıyor. Bu yıl kalitesine göre fiyat ise 80 ile 120 TL arasında seyrediyor. Geçen yıl ortalama Aksaray genelinde 4 bin ton kabak çekirdeği üretirken bu yıl ise 2,5 ton ürün elde edeceğiz. Ortaköy Yunus Emre Tarım Ticaret Merkezinden şu anda çitçilerimizden aldığımız ürünleri ayıklayıp, Türkiye’nin 81 ilindeki kuruyemişçilere taleplere göre sevkiyat yapıyoruz. Bu yılda yine Ortadoğu ülkelerine de göndereceğiz. Aksaray’ın çerezlik kabak çekirdeğinin tercih edilmesindeki etken, çekirdeğimizin potasyum ve mineraller değerlerinin çok yüksek olmasıdır. Bütün bu özelliklerle çekirdeğimizin coğrafi tescilli olması da ayrı bir avantaj. Lezzet ve aroması sayesinde kuruyemişçilerin vazgeçilmezi oldu” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ