Aksaray’da 43 yıldır hizmet veren ve ismiyle de kentte yaşayan halkla özleşmiş bir mekan olan Aksaray Pastanesi, adeta pastane okulu gibi hizmet veriyor. 43 yılda birçok pasta ustasını sektöre kazandırdıklarını ve şimdi o ustaların hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın çeşitli yerlerinde mesleklerini sürdürdüğünü ifade eden Aksaray Pastanesi işletme yetkilisi Mehdi Altın; “1980 yılından bu yana bu mesleğe gönül vermiş biriyim. Burada doğup burada büyüdüm.Bu mekânda yetiştim. Bura ile dünyaya açıldık. Burada gördüğümüz, bildiğimiz öğrendiğimiz gittiğimiz yabancı ülkelerde aynısını yaparak aynı hizmeti verdik. Mesleğimi ve şehrimizi çok seviyoruz”dedi.
‘OKULLARDA YETİŞEMEYECEK ELEMANLARI BURADA YETİŞTİRİYORUZ’
Okullarda yetişemeyecek elemanları burada yetiştirdiklerini belirten Altın, “Bizi en çok mutlu kılan olay bu. Sonuçta şehrimizi temsil ediyoruz. Türkiye’nin birçok ilinde ve yurt dışında yetiştirdiğimiz ustalarımız var.Özellikle yurtdışına gönderdiğimiz ustalarımız çok başarılı. Onlarda kendilerine işletme açarak orada şehrimizi temsil ediyorlar. Tabi yetiştirdiğimiz sadece ustalar değil. Dışarıda kimsenin göremediği bir olay. Bunun yanında bu güne kadar 20’nin üzerinde üniversite mezunu verdik. Buda ayrı bir gurur kaynağımız. Buranın katkıları ile profesör, doçent, amir, memur, polis, asker olanlar oldu. Bunlar bizim en büyük zenginliğimiz. İnsanlar aynanın arkasını göremiyor. Gerçekten görüldüğü gibi değil, iç yüzünü de görmek lazım. Mesleği sevmemiz işin tüm zorluklarını ortadan kaldırıyor. Biz bu işe gönül verdik. Biz sadece kendi mesleğimiz yapıyoruz. Mesleğimiz ayakta ve hayatta kalsın bizde devam edelim” ifadelerini kullandı.
‘BU MESLEKTEN HERKES KAZANIYOR’
İşletme olarak hazır ürün kullanmadıklarını ve tamamen kendi imalathanelerinde ürünleri hazırladıklarını aktaran Altın, “Hazır alıp satmıyoruz. Biz tüm ürünlerimiz kendi imalatımızdır. Bu işi Aksaray’da ilk öğrenenlerdenim. İngiltere, Avrupa ile Orta Asya da bu işi yaptım. Aksaray Pastanesi’nin maneviyatını kimse çözemiyor. Buranın maneviyatı bizim için çok önemli ve kıymetli. Çünkü çocukluğumuz burada geçti.Buranın hamuru ile yoğrulduk. Buradan dünyaya açıldık. Aksaray’ımıza hamburger ile pizzayı ilk burada gösterdik. Pastane ile kafe kültürü burada öğrenildi. Köyden, kentten, şehirden ve yurt dışından gelen tüm müşterilerimizden minnettarız. Biz her şeyin en iyisini yapmak zorundayız, bize yakışanda budur. Sürekli kendimizi geliştirmekte mesleğimizin bir parçası. Müşterilerimiz hızlı bir şekilde istediğine ulaşabiliyor. Birde biz Aksaray’ı temsil ettiğimiz için en özel günlerinde bizleri tercih ediyorlar. Bizde elimizden geldiği kadar çizgimizi bozmadan kaliteden ödün vermeden hizmet veriyoruz. Müşterilerimizden de memnunuz. Bu işten sadece biz kazanmıyoruz. Firmalar kazanıyor, arta kalan ürünlerimizle ihtiyacı olanlar kazanıyor” dedi.
‘ARTAN MALİYETLERDEN BİZDE ETKİLENDİK’
Son 2 yıldır mesleğin zor durumda olduğunu da belirten Altın, “Maliyet artışları, hayat pahalılığı tüketici gibi bize de yansıyor. Alım gücü müşterimizi zorlamaya başladı. Bir Antep fıstığı ile baş edemiyoruz. Kilosu 900 lira ile bin lira arasında. Una, yağa zam geldi. Pastanede kalem sayısı çok fazla. Hepsi yerinden oynadıktan sonra bizde işletme olarak birden değişim yapamıyoruz. Şu anda 30 kişi sektörde hizmet vermeye devam ediyoruz” diye konuştu. Foto-Haber:Erkan ALTUNTAŞ