Et fiyatlarının son zamanlardaki yükselişinden pastırmada nasibini aldı. 750 ile bin 150 liraya satılan pastırmanın bir dilimi 13 liraya kadar çıktı.

Şarküteri işleten esnaf Murat Topaç, “Pastırmalarımız şu anda 750 liradan başlıyor ve Bin 150 liraya kadar çıkıyor. Etin çıkış bölgesine göre fiyat ve çıkış kalitesi değişiyor. Karkas ete yüzde 40 oranında bir zam geldiği için fiyatlarda yükseldi. Şu an sucuklarımızın kilosu da 500 liradan başlıyor. Fiyatları oldukça yükseldi.Bu fiyatlarda satış yapmakta oldukça zorlanıyoruz. Az önce sizin de gördüğünüz gibi bir dilim pastırmayı tarttık ve fiyatı 13 liraya denk geldi. Eskiden gelen müşterilerimize ikram ederdik şimdi onu da kaldırmak durumunda kaldık. Vatandaşlarımızın alım gücü düştüğü için satışlarımızda da düşüş söz konusu. Aldığımız pastırmanın büyük bir bölümü elimizde kalıyor” dedi.

Pastırma türleri hakkında bilgiler veren Topaç, “21 çeşit pastırma var etin çıkış bölgesine göre. Bizde ortalama 17-18 çeşidini bulunduruyoruz. Bizim tezgahımızda bulunmayanlar ise yağlı ve döş dediğimiz kısımlardır. Kayseri pastırması ilk sırada bulunuyor. Fakat bu işi en iyi yapanlar Sivaslılardır. Türkiye’nin en iyi pastırma ustaları Sivas’tan çıkıyor. Fakat Kayseri’de ki Göçü bölgesi dediğimiz yerden dolayı adı duyulmuştur. Bu yere hiçbir şekilde rüzgar değmediği için buradan çıkan pastırmalar daha lezzetli olur. Erciyes dağının soğuğunu yiyip hiç rüzgar değmediği için bölgeden kaynaklı lezzetle isim yapmıştır” diye konuştu. Foto-Haber: Kamil İPEKLİ