Aksaray Fırıncılar Odası Başkanı Halis Altınsoy, ekmeğe yapılan zammın fırıncılara yetmediğini her geçen gün artan un fiyatlarına dur denmesi gerektiğini vurguladı.
Şuan için yeni yılda ekmeğe bir zam olmadığını aktaran Altınsoy, “Ekmeğe en son yaklaşık 4 ay önce zam yapıldı. 6 lira olan ekmek 7 lira oldu. Fakat o zaman torba un 580 liraydı.Şu an ise torba un 720 lira. Araç yakıtı zam yapıldığında 28 liraydı ve şu an 43 lira. Fırıncıların rahat edebilmesi için bu zamların biraz duraklaması şart. Bilhassa ekmeğin ana maddesi un olduğu için unun fiyatlarının biraz duraksaması gerekiyor. Bu hafta aldığın unu diğer hafta aynı fiyata alamıyorsun. Eskiden 10 lira-20 lira zam koyarlardı. Şimdi en 50 lira zam koyuyorlar. Aksaray’da 55 adet ekmek fırını var, günlük 300 bin ekmek üretimi oluyor. Şu an için ekmeğe bir zam yok” dedi.
Fırınlarda eleman sıkıntısı olduğunu da dile getiren Altınsoy, “Fırınlarda artık çırak bulamıyoruz, herkes çocuğum doktor, mühendis olsun istiyor.Ama bu ülkede fırıncıya da ihtiyaç var. Hal böyle olunca yabancı uyruklu vatandaşlarla iş yürütmeye çalışıyoruz. Eskiden fırınlarda elaman sıkıntısı yoktu. Şimdi elemanlar fırında çalışmak yerine farklı iş kollarına yönelmeyi tercih ediyor. Şimdi fırınlarda eskisi gibi ne çırak ne de kalfa yetişiyor. Çünkü fırıncılık zor ve meşakkatli bir meslek çünkü gece çalışıp sabaha ekmeği hazır etmesi gerekiyor. Herkes uykuda uyurken fırıncılar ekmek çıkartıyor. Birçok fırın eleman yüzünden kara fırını bırakıp, normal ekmek üretmeye başladı. İşçiliği ve zahmet gerektiren bir iş olduğundan dolayı kara fırın ustaları fırıncıların gözdesi oldu” diye konuştu. Foto-Haber: Kamil İPEKLİ