Ata mesleği dericiliğin dördüncü kuşak temsilcisi Çiğdem Kopar, yaptığı Osmanlı çarığı ve yemenilerini, Türkiye’nin dört bir tarafına ve yurt dışına gönderiyor.

Kahramanmaraş’ta tarihi Kapalı Çarşı’daki dededen kalma nostalji dükkanda ailecek dericilik mesleğini sürdürdüklerini belirten Kopar, “Ürettiğimiz ayakkabılar suda, çamurda ve denizde giyilebilir. Yapılan ürünler tamamen dana derisidir. İçinin astarı ise keçi derisi olup tabanla astar arasında toprak kil kullanılır.  Osmanlı, Selçuklu ve Hun İmparatorluğu zamanlarında giyilen modellerin üretimini yapıyoruz ve tarihi bir değeri yaşatmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

‘YILLIK 5 BİN AYAKKABI ÜRETİYORUZ’

Yılda 5 bin ayakkabı üretimi yaptıklarını ifade eden Kopar, “Deri, tabakhaneden bize geliyor. Bazı siyah renkleri tabakhanede boyarız. Diğerlerini bitkisel kök boyalarla boyuyoruz. Örneğin yeşili zeytin ağacının yapraklarını tuzla kaynatarak, sarıyı cevizin kabuklarıyla, turuncuyu nar ağacının yapraklarından çıkartırız. Türkiye’de güçlü bitkisel kök boya yapan yer yok. Kök boyalarını Fas’tan getiriyoruz. Çünkü Fas’ta halen Osmanlı döneminden kalan kök boya üretim yerleri var. O gelenekle yetişmiş ustalar var.  Daha sonra pamuk ipliğiyle, doğal bal mumuyla ipleri mumlayarak ürünün daha sağlam olması sağlanıyor. Bunlar mantar, romatizma gibi hastalıklara neden olmuyor. Yıllık 5 bin Osmanlı çarığı ve yemeni üretimi yapıyoruz. Bunun önemli bölümünü yurt dışına gönderiyoruz. Çarıklarımız Kahramanmaraş tescilli ve coğrafi işaretli bir ürün aynı zamanda. Tanesi 600 ile 800 lira arasında satılıyor” dedi.

‘ŞEHRİMİZ TEKRARDAN CANLANMAYA BAŞLADI’

Tarihi Kapalı Çarşı’nın canlanmaya başladığını ifade eden Kopan şöyle konuştu: “Depremin izlerini silmeye çalışıyoruz. Depremin üzerinden 1 yıl geçti, şükür şehrimiz tekrardan canlanmaya başladı. El birliği ile bu zor günlerin üstesinden geleceğiz” diye konuştu.  Foto: Erkan ALTUNTAŞ/ Haber:Şeyda COŞAR