Elektriğin olmadığı dönemlerde kırsal kesimlerde süt ve süt ürünlerinin korunması için kullanılan ahşap küleklerin kentteki son ustası Ejder Külekçi, ata yadigarı dükkanında ahşap külek üretmeyi severek sürdürüyor.

Kahramanmaraş’ta, emekli olduktan sonra babasından kalan asırlık dükkânın başına geçen öğretmen Ejder Külekçi, unutulmaya yüz tutmuş külekçilik mesleğini 3’üncü kuşak temsilcisi olarak gelecek nesillere aktarmak için çalışıyor.  Dede ve babasının yıllarını verdiği 500 yıllık tarihi Maraş Çarşısı’ndaki dükkana yeniden hayat vermeye başlayan Külekçi, “Mesleğe 7 yaşında babamın yanında başladım. Daha sonra okuyup öğretmen olunca mesleği bırakmak zorunda kaldım. Aksaray’ın yeri bende farklı. Çünkü 5 yıl Ortaköy ilçesinde öğretmenlik yaptım. 6 Şubat depremleri sonrasında Aksaray halkının şehrimize yaptıkları desteği hiç unutmayacağız. Aksaray Belediyesi ve Güney Kore Cumhuriyeti  yaptırdığı konteyner kentte birçok vatandaşımızda şu anda yaşamını sürdürüyor. Buna vesile olan Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’e Maraş’tan teşekkürlerimizi gönderiyoruz” dedi.

‘KAHRAMANMARAŞ’I TEKRARDAN AYAĞA KALDIRACAĞIZ’

Öğretmenlikten sonra başlayan meslek serüvenini de anlatan Külekçi, “6 yıl önce babam vefat edince bende ata yadigârı olan 70 metrekarelik dükkanda külek üretmeye başladım.  Burada bir nevi ağaçlara şekil veriyorum. Eskiden bu çarşıda ustalar hem eleman yetiştirir hemde kendi çocuklarına meslek öğretirdi. O yıllarda bu çarşıda sanatkarlar harıl harıl iş yetiştirmek için çalışırdı. Şimdi koca şehirde tek kaldım. Bu yaptığım küleklerin içinde yoğurt ve pekmez ile bazısı da ekmek koyuyor. Bunun yanında ahşap beşik üretimi de yapıyorum. Kahramanmaraş’ta bir çırak bulursam ona bu mesleği öğreteceğim. Yeni nesil gençler bu tip mesleklerde çalışmak istemiyor. Ben de gücümün yettiği kadar külekçiliği yapmayı sürdüreceğim. Şehrimizde yavaş yavaş toparlıyor. Bizde üretimi bırakmayarak el birliği içinde tekrardan Kahramanmaraş’ı ayağa kaldıracağız” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ