Son aylarda Aksaray’da pazarın gözdesi şifa kaynağı olarak ta tabir edilen mantar oldu. Mantarlar, lezzetli ve besleyici olmalarının yanı sıra birçok sağlık faydası sunan önemli bir gıda kaynağı olarak öne çıkıyor. İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller, sağlığımız üzerindeki etkileri mantarın en şifalı besinler arasına girmesini sağlıyor.
TÜRÜ BİLİNMEYEN MANTARLARI YEMEYİN
Yapılcan köyünde mantar üreten Ersin Öztop, hemen herkes tarafından sevilen mantarların, doğru ve bilinçli bir şekillerde tüketilmediği zaman zehirleyici olabileceğini söyledi.
Mantarın tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Öztop; “Türü bilinmeyen mantarların tüketilmesi, yanlış pişirme ve saklama teknikleri, aşırı tüketim ve daha pek çok nedene bağlı olarak hayati risk oluştuğu da görülebiliyor. Doğadan toplanan Mantarı toplamadan önce, zehirli olup olmadığını anlamak için birkaç noktayı özenle incelemek gerek. Şapka kısmının kenarında ince iplikler sarkan mantarlar hakkında yüzde 90 oranında zehirlidir, denebiliyor. Bu tip mantarlara temas dahi etmemek gerekiyor. Zehirli olmayan mantarı bulduğunuzda kökü ile birlikte değil, yere en yakın kısmından keserek almanız gerekiyor. Daha sonra da bölgede mantar çıkabilmesi için bu duruma dikkat etmek önem taşıyor” dedi.
SAĞLIĞA FAYDALARI SAĞMAKLA BİTMİYOR
Mantarın sağlığa olan faydalarını da anlatan Öztop; “Mantarlar, bağışıklık sistemini güçlendiren beta-glukan adı verilen bir tür lif bakımından zenginlik gösterdiğini belirten Öztop,” Özellikle viral hastalıkların gitgide daha yaygınlaştığı kış döneminde bu tip bir etkiden faydalanmak büyük avantaj sağlıyor. İçerisinde yer alan demir oranı, D vitamini ve B12 yükü sayesinde sık yaşanan değer eksikliklerini ortadan kaldıran mantar, bu vitaminlerin eksikliğine bağlı olarak gelişen rahatsızlıkların da önüne geçmeye yardımcı oluyor. Mantarlar, sindirim sistemi sağlığı için faydalı olan lifler, prebiyotikler ve enzimler içeriyor. Bu bileşenler sindirimi destekleyerek sindirim sistemi iltihabını azaltıyor ve sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı oluyor. Hazımsızlık, şişkinlik, yanma, bulanma gibi mide sorunlarının da önüne geçen mantar sayesinde bağırsak tıkanmaları da önlenebiliyor” diye konuştu.
RAMAZAN GELMEDEN BEREKETİ GELDİ
Öztop, “Mantar, yüzyıllardır sevilerek tüketilen besinlerin başında geliyor. Pazarda minimum 80 liradan satışa sunulan mantar, en sık tüketilen sebzelerin arasında yer alıyor. Şehrimizde en çok kış döneminde ve Ramazan ayında mantara talep oldukça yoğun oluyor. Bizde üreticiler olarak Ramazan ayına hazırlanıyoruz. Ramazan ayı gelmeden berekete geldi. Köylerde çiftçilerimizin ürettiği yerli mantarın lezzetini vatandaşlarımızda alıştı” dedi. Foto-Haber: Ali FURAT