TUZ GÖLÜ’NÜN EFSANESİ FLAMİNGOLAR KULUÇKAYA GELDİ

Türkiye’nin 2’nci büyük gölü olan Tuz Gölü’ne baharın müjdecisi olan flamingolar, gün içinde sık sık Mamasın Barajı’na kanat çırparken, renkli görüntüler oluşturuyor.

Tuz Gölü çevresinde bu yıl ciddi derecede flamingo popülasyonu olduğunu belirten Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği Başkanı Fahri Tunç, “Türkiye’de mevsim normallerinin altında bir kış geçirdik. Gelen flamingolarda çok hızlı bir şekilde adapte olmuşlar. Belki de bu yıl kuluçka dönemi daha erken olacak. Bu yıl kurak bir yıl olacak gibi gözüküyor. Bunun için gözlemlerimizi Tuz Gölü ve çevresinde daha sık yapacağız. Flamingolar için her hafta alanda olacağız” dedi.

Aksaray, Konya ve Ankara sınırlarında bulunan, kapalı havza özelliği taşıyan ve Türkiye’nin tuz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tuz Gölü, bahar ve yaz aylarında yaklaşık binlerce flamingoya ev sahipliği yapıyor. Gün içinde sık sık Türkiye’nin 2’nci büyük gölü olan Tuz Gölü’nden, Mamasın Barajı’na giden flamingolar, renkli görüntüler de oluşturuyor. Buradaki molanın ardından flamingolar, kuluçka dönemi için tekrar Tuz Gölü’ne göçüyor.

‘FLAMİNGOLARI EŞLEŞME HAVUZUNDA GÖZLEMLEDİK’

Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği Başkanı Fahri Tunç, “Flamingoları kontrole geldiğimizde onları eşleşme havuzunda gözlemledik. Hem Mamasın barajında hemde Kırşehir Seyfe Gölü ve Tuz Gölü’nün etrafındaki küçük göletlerde eşleşme dönemi başladı. Burada eşleşme bitince Nisan ayı gibi kuluçka dönemine geçecekler. Bundan sonra tüm göletteki flamingolar erkek flamingolar olacak. Mayıs itibari ile yavrularını çıkarıp, bizim kreş dediğimiz bölgede kış mevsimine kadar süreç bu şekilde yavrular uçana kadar devam edecek” diye konuştu.

‘BU YIL KULACKA DÖNEMİ ERKEN OLACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR’

Tuz Gölü çevresinde bu yıl ciddi derecede flamingo popülasyonu olduğunu belirten Tunç,şöyle konuştu: “Seyfe gölünde Mayıs ayında su kalmadığı için flamingolar orada üremiyorlar. Oradaki flamingolarda tuz gölüne geliyor. Tuz Gölü ve çevresine baktığımızda bir artış var. Biz bunu Haziran ayında havadan yapacağımız sayım ile ne kadar kuluçkadan yavru çıktı ve ne kadar başarı var? Bunları da o zaman gözlemleyeceğiz. Geçtiğimiz yıl Tuz Gölün’deki flamingolar Gediz deltasına gitmişti. Türkiye’de mevsim normallerinin altında bir kış geçirdik. Gelen flamingolarda çok hızlı bir şekilde adapte oldular. Belki de bu yıl kuluçka dönemi daha erken olacak. Bu yıl kurak bir yıl olacak gibi gözüküyor. Bunun için gözlemlerimizi Tuz Gölü ve çevresinde daha sık yapacağız. Flamingolar için her hafta alanda olacağız.”

‘TUZ GÖLÜNDE KAÇAK AVCILAR VAR’

Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneğinin jandarma ve Doğa Koruma Milli Parklardan da destek aldıklarını belirten Tunç, “Tuz Gölü havzasında kaçak av yapan insanlar var. Bunlara ekipler göz açtırmamaya çalışıyorlar. Bu hep beraber olacak bir şey. Sadece benim bireysel çabamla olacak bir şey değil. Toplumunda buna duyarlı ve bilinçli olması lazım. Bu dönemde ava giden kişiyi bölgedeki vatandaşlarımızın ve sezonun kapandığı ve bittiği şeklinde uyarması lazım.12 yıldır Türkiye’nin her bölgesinde ve dünyanın 30’un üzerinde ülke gezdim. Bu ülkelerde kuş fotoğrafladım. Benim doğam ve kuşlarım her şeye bedel. Özellikle flamingolar benim hayatımın her anında varlar. Resimleri evimin her köşesindeler. Flamingolar narin ve nazik hayvanları koruma ile değil de sevgi ile başladı benim serüvenim. Benim hayatımın bir parçası oldular. Bunları insanların gözlemesi lazım. Aksaray, Ankara ve Konya Üniversiteleri ile birlik olup bu kuşları güzel bir şekilde misafir edeceğiz. Sonrasında kendi yaşam alanlarına tekrar göndereceğiz. Tekrar gelince ise en güzel ev sahipliğimizi sunmuş olacağız.”

Tunç, “İnsanlar cemre suya, havaya ve toprağa düştüğü zaman baharın geldiğini anlarmış. Anadolu’nun insanı da baharın gelişini turnalara bağlarmış. Allı turna geldi, bahar geldi diye. Allı turnalar Anadolu ve Tuz Gölü için efsaneleşmiş Vanlılardır. Buradan Tuz Gölü’ne kanat çırpacaklar. Şehrin üstünden sürü halinde geçerken gece gündüz ise farklı bir heyecan uyandırıyor” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ