Aksaray’da 35 yıldır halı dokuma ve restorasyonu yapan Ömer Ali Dölek, 2024 yılındaki halı ve kilim turizminden umutlu olduklarını belirtti.
Kendine ait atölyede çalışmalarını sürdüren Dölek, “Ramazandan sonra piyasa genelde açılır, zaten ürünlerimiz yurt dışına veriliyor. Avrupalının eski halıya bir merakı var ve bu merak bitmez. Biz burada aldığımız halıların yıkama, tadilat, bakım ve onarım işlerini yapıyoruz. Bir mağazada vitrinde satılacak hale gelene kadar tüm işlemlerini yapıyoruz. İşletmemde 45-50 yıldan başlayıp 120-130 senelik halılar ve kilimler var. Bunlar 2 metrekareden başlar ve 14 metrekareye kadar çıkarıyor. Eskisi gibi değil artık halıda modaya uydu, biz halının eski renklerine kavuşmasını sağlıyoruz sonrasında modanın belirlediği renk ve tonlara yaklaştırıyoruz. Ama eski öyle değil tabi eski canlıda olsa pastelde olsa satılır. Yurt dışı ihracatımız dolar üzerinden olduğu için kazancımız iyi. Bizim sektörde tek sıkıntımız elemen bulmak zor. Bende mesleğimi severek sürdürüyorum. Yeni açılan turizm sezonundan da halıcılar olarak ta ümitliyiz” dedi.
El dokuması kilimler son yıllarda revaçta
Erzurum Kızıl Kilise dediğimiz el dokuması kilim 150 yıllık halıyı tekrardan hayat verdiğini belirten Dölek, “Şimdi bu tür halı ve kilimlerin eskileri artık Türkiye’de fazla kalmadı zor bulunuyor. Fiyatı hemen hemen 2500 dolar civarında evet ben bunu satarsam para kazanırım ama sattığıma da üzülürüm çünkü bulamıyorsun çok zor bu kilim aşağı yukarı 150 yıllık. Birde son yıllarda kilim halıdan daha çok tercih ediliyor” diye konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT