Türkiye’de hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı illerin başında gelen Aksaray’da küçükbaş hayvan sayısı azalıyor.Gıda sektörünün dünyada alternatifi olmayan ve modası hiç geçmeyen tek sektör olduğunu belirten Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanı Mahmut Aktürk, “İnsanlar var olduğu sürece et ve süt tüketmek zorunda. Dünya ile ülkemizin nüfusu her geçen yıl artıyor. Buna göre üretim yapmamız lazım. Küçükbaş noktasında bir milyon 100 bine kadar çıkan hayvan sayımız son 2 yılda mera ve çoban sıkıntısı yüzünden 800 bine kadar düştü” ifadelerini kullandı.
‘ET VE SÜTÜ VATANDAŞIMIZ PAHALI TÜKETİYOR’
Hayvancılığın ciddi şekilde kan kaybettiğini vurgulayan Aktürk, “Bu konuda tedbirler alınmalı. Biz bakanlık ve yerel yöneticilerimizle çoban ve mera konusunu görüşüyoruz. Et ve süt noktasında devletimiz sağ olsun müdahale ediyor.Et ve sütü vatandaşımız maalesefpahalı tüketiyor. Bir dana mezbahanede 320 liraya kesiliyor. Bir kuzu ise 350 ile 380 liraya kesiliyor. Ama bir sucuk olduğu zaman 700 ile 800 liraya kadar çıkıyor. Sucuğun yapımını herkes biliyor. Baharatı ve katkıları var ve tamamı yüzde yüz ette değil. 800 ile 1000 liraya kavurma veya pastırma oluğunu görüyoruz. 14 liraya üreticiden alınan sütün markette 45-50 liraya satıldığı görüyoruz. Sütte 1 lira zam gelence süt ürünlerine yüzde 30-40 artış olduğunu bizde gözlemliyoruz.Burada ne üretici nede tüketici kazanıyor. Arada ki aracılar kazanıyor. Üretici ve tüketicinin korunması, aracıların ciddi şekilde denetlenmesi lazım. Serbest piyasayı ticaret bakanlığının da denetlemesi lazım. Sağlıklı ve ucuz gıdaya tüketicilerin ulaşması lazım” dedi. Foto-Haber:Ali FURAT