Aksaray’ın Gülağaç ilçesinde, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ‘Sepet Yapma Kursu’ açıldı. Kursiyer kadınlar, hem sepet yapmayı öğreniyor, hem de yaptıkları ürünleri satarak gelir elde ediyor. Kadınlar ayrıca eski bir el sanatı olan sepet yapma geleneğini de geleceğe taşıyor.
SEPETLERİN ZORLU YOLCULUĞU BAŞLADI
Sepet yapımında kullanılan otları ilçedeki göletten temin ettiklerini ifade eden kadınlar geleneksel yöntemlerle kendi teknikleri ile sepet örüyorlar. Göletten otlar toplanıyor, kurutuluyor ondan sonra örülecek ortama getirilip tekrardan ıslatılıp, önce tuğralar hazırlanıyor. Daha sonra hangi şekilde ürün yapılacaksa, kalıplarına göre ürünler yapılıyor. Bunun yanında desenli ürünler üretip “Aşıklı” markasıyla satılıyor.
HEM EK GELİR HEM PSİKOLOJİK DESTEK
Kursta eğitim gören ve günde 10-15 arasında sepet ürettiklerini belirten Ayşe Yıldız ,”Sabah buraya geliyoruz ve yapacağımız sepetin ebatlarını belirliyoruz. Burada günde ortalama 10 ile 15 adet sepet üretiyoruz. Burada çalışarak aile bütçesine katkıda da bulunuyoruz. Buraya gelmek bize iki yönden iyi geliyor. Sadece eşlerimizin çalışmasıyla olmuyor. Hayat pahalılaştı. Bizim aile bütçesine katkı sağlamamızdan, eşlerimiz de mutlu oluyor. Buraya gelince bizde mutlu oluyoruz. Bize psikolojik olarak çok iyi geldi. Burada bir aile ortamımız var. Burada hepimiz birbirimize destek oluyoruz. Kursumuz bu yıl yeni açıldı. Bağ bahçe işleri bitirince kursiyer sayımız daha da artacaktır. Bunun yanında halı dokuma kursu, mantı, erişte, reçel ve domates kurusu gibi ürünlerde üretiyoruz. İlçe kadınlarımız üretime karınca kararınca destek vermenin mutluluğunu yaşıyor. Ürettiğimiz ürünleri ise “Aşıklı” markasıyla kadın kooperatifimizde satıyoruz” diye konuştu. Foto-Haber: Şeyda COŞAR