ÇİLEK İŞİNİ BÜYÜTEN GİRİŞİMCİ FİGEN, KÖYÜNÜN ÇİLEĞİNİ DÜNYAYA TANITTI
Güzelyurt ilçesi Alanyurt köyünde yaşayan 3 çocuk annesi 38 yaşındaki Figen Yörük 12 yıl önce başladığı çilek üretme işinde, hem işini büyüttü hem de köyünün çileğini dünyaya tanıtmayı başardı.
208 nüfuslu köyünde çilek üretimi ve kafe işletmeciliği yapan Yörük, “12 yıl önce 10 dekar alanda çilek yetiştirmeye başladım. Talepler güzel olunca bende işimi büyütmeye karar verdim. Şu anda ise 40 dekar alanda çilek üretiyorum ve satışını da açtığım çilek kafede satıyorum. Çilek sezonumuz Mayıs ayı ortasında başlayıp, Kasım ayı ortasına kadar devam ediyor. Ekim sonu olduğu için geceleri soğuk oluyor. Bizde çileklerimizi soğuk alması için üzerlerini bez ile örtüyoruz. Çileğimizin veriminin ve lezzetinin güzel olmasının sebebi ise Anada ve Mersine göre daha yüksek rakımda yetişmesi ve organik olmasıdır” dedi.
ÇİLEK MOLASI VERMEDEN GEÇMİYORLAR
Çilek tarlalarının Kapadokya’nın incisi Ihlara Vadisi’ne Nevşehir’den gelen yabancı turların da uğrak noktası olduğunu ifade eden Yörük, “Turlar işletmemizin önüne durup çilek molası veriyor. İsteyen misafirlerimiz kendi çileğini kendileri tarlamızdan toplayıp satın alıyor. Toplamak istemeyenler ise hazır bizim topladığımız çilekleri alıyor” dedi.
KAFEMİZE HERKESİ BEKLİYORUZ
Üretimin yanı sıra satış noktasında da bir takım farklı fikirler geliştirdiğini ifade eden Yörük; “Çilek kafeyi açarak köyümüzün çileğini farklı bir stratejiyle dünyaya tanıtmayı başardım. Yol boyunda olmamız büyük avantaj. Yerli misafirlerimiz burada çilek kafede aileleri ile gelip hoş bir gün geçiriyor. Herkesi mutlaka bekliyoruz. Burada yemeklik ve sipariş üzerine reçelde yapıp satıyoruz. Reçel için 2024 yılında makineler alıp, çilek kafe veya Alanyurt organik çilek markası altında ürün üretip satmayı da planlıyoruz. Burada 6 ay 10 tane kadın işçimizde bu sektörden sebepleniyor. Köyümüzde birçok kişide bizim gibi çilek yetiştirip satıyoruz. Alanyurt köyü olarak artık çilek köyü diye anılmaya başladı” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ