2024 Yılı Bütçe Kanun Teklifi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Bütçesi üzerinde AK Parti grubu adına konuşma yapan Aksaray Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Hüseyin Altınsoy, “AK Parti olarak ‘millete efendilik yoktur, hizmet vardır’ inancıyla tam 21 yılda adaletten eğitime, ulaşımdan sanayiye, tarımdan enerjiye, spordan sağlığa ve sosyal desteklere kadar her alanda hizmetler ürettik. Hizmet kalitemizi ve eser siyasetimizi vatandaşlarımızın menfaatleri doğrultusunda kullanmak için dev adımlar attık, çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.

Konuşmasında küresel ekonomiye dikkat çeken Altınsoy, “Bilindiği üzere küresel ekonomi son yıllarda tarih boyunca eşine az rastlanır bir dönemden geçmektedir.  Kovid-19 salgını ve Ukrayna savaşının yanı sıra Orta Doğu’da beliren jeopolitik gelişmeler küresel ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Emtia fiyatlarındaki artış ile beraber tedarik zincirindeki bozulmalarla birlikte jeopolitik belirsizlikler küresel ekonominin yavaşlamasına neden olmuştur. Bu durumun, başta enerji ve gıda olmak üzere küresel ekonomide ciddi olumsuzlukları da beraberinde getirmesi beklenmektedir. Son yıllarda yaşanan olumsuzlukların etkisiyle enflasyon küresel bir sorun hale gelmiştir. Enflasyonla mücadele kapsamında başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere küresel düzeyde, son yıllarda görülmemiş parasal sıkılaşma eğilimi gözlenmiştir. Parasal sıkılaşmanın etkisiyle yavaşlayan küresel talep, dünya ticaretinin yavaşlamasına neden olurken küresel büyüme de düşüş eğilimine girmiştir. Dünya ekonomisinin 2022 yılında yüzde 3,5 büyüme kaydetmesinin ardından 2023 yılında ise yüzde 3 büyüyeceği öngörülmektedir” dedi.

Bu dönemde Türkiye ekonomisinin, yaşanan zorlu küresel finansal koşullar ve jeopolitik gerginliklere rağmen büyüme eğilimini sürdürdüğünü aktaran Altınsoy, “Şubat ayında yaşanan depremlere rağmen bu yılın ilk yarısında yüzde 3,9’luk bir büyüme kaydedilmiştir. Ülkemizde güçlü seyreden yurt içi talep, emtia fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinin seyri enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır.  Merkez Bankası makro finansal istikrarı sağlamak amacıyla politika faiz artışı, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma tedbirleri ile parasal duruşu sıkılaştırmıştır. Para ve maliye politikalarının eşgüdümlü yürütülmesi ve fiyat artışlarını beraberinde getiren tüm unsurlarla mücadele edilmesiyle 2024 yılının ortasından itibaren dezenflasyon süreci başlayacak ve fiyat istikrarı yeniden tesis edilecektir. Bu çerçevede Hükümetimiz enflasyonu düşürmekte son derece kararlıdır.2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program yayımlanmış ve kamuoyuyla paylaşılmıştır. Programda, önümüzdeki üç yıla ilişkin makro ve bütçe hedefleri ile birlikte öngörülebilirliğin artırılması ve kırılganlıkların azaltılmasına yönelik yapısal reformlara yer verilmiştir. Programda yatırım ortamını iyileştirecek, katma değer ve verimlik artışı sağlayacak kapsamlı yapısal reformlar yer almaktadır.Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Programda yer alan istihdamı ve işgücüne katılımı artırıcı politikalar ana ekseni oluşturmaktadır. İşgücü piyasasında gençler ve kadınlar başta olmak üzere istihdamı ve işgücüne katılımı artırıcı tüm bu politikalarımızın etkin bir şekilde hayata geçirilmesiyle, 2024 yılında istihdamın artış göstermesi, işsizlikteki azalış eğiliminin devamıyla Plan ve program döneminde artış sağlanarak işsizliğin gerilemesi hedeflenmektedir” diye konuştu.

2024 yılında gelir bütçesinin mali disiplinin yeniden tesis edilmesinin yanı sıra para ve maliye politikaları arasındaki uyumu artıracak şekilde yürütmeye devam edeceklerinden bahseden Altınsoy, “2023 yılı ve 2024 yılı bütçelerinde; depremin yıkıcı etkilerini gidermek ve depremden etkilenen vatandaşlarımızın normal hayatlarına devam edebilmelerini sağlamak hükümetimizin temel öncelikleri arasında yer almıştır. Bu amaçla,  kamu maliyesi alanında tasarlanan politikaların temelinde deprem kaynaklı ihtiyaçların süratle karşılanması yer almaktadır. Deprem harcamalarının bütçe dengesinde yol açtığı geçici bozulmaya karşı gerekli gelir ve harcama politikaları uygulamaya alınmıştır. AK Parti hükümetleri döneminde, bir taraftan mali disipline kararlılıkla devam ederken, diğer taraftan da bütçeyi vatandaşlarımıza hizmet bütçesi haline getirdik. Diğer taraftan merkezi Yönetim yurt içi borç stokunun vadeye kalan süresinde de iyileşme sürmektedir. 2021 yılında 3 yıl olan iç borçlanmanın ortalama vadesi 2022 yılında 3,6 yıla, 2023 yılının Ağustos ayı itibarıyla ise 3,8 yıla yükselmiştir.Ülkemizin AB tanımlı genel yönetim borç stoku milli gelire oranla oldukça düşük seviyededir. 2021 yılı sonuna göre 10,1 puan düzeyinde bir gerilemeyle 2022 yılında yüzde 31,7 seviyesinde gerçekleşen AB tanımlı genel yönetim borç stokunun GSYH’ya oranı 2023 yılının ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 34 seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu oran, AB ülkelerinde 2023 yılının birinci çeyreğinde yüzde 83,7 olarak gerçekleşmiştir” dedi. Altınsoy’un ekonomik değerlendirmeleri detaylarıyla yarın gazeteniz Egemen’de. (Haber Bülteni)