Aksaray’da 30 yıllık fırıncılık deneyimine sahip geleneksel kara fırın yöntemiyle ekmek üretmeye devam eden Nurettin Akıncı, ”Ekmeklerimizi pişirirken kara fırın kullanan sayılı işletmelerdeniz. Ekmeklerimiz odun ateşinde pişiyor. Bu sebepten ekmeklerimiz gayet iyi pişiyor ve hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Mesaimiz gece saat 1’de başlayıp öğlen 12’ye kadar sürer. Sonrasında satış mesaimiz başlar ve oda akşam 8’e kadar devam eder.’ dedi.

Hamurun ekmek olma serüveninden bahseden Akıncı; ‘Hamurun yoğurulup ekmek olana kadar geçen zaman dilimi 3 saat. Ciddi manada emek ve el işçiliği isteyen bir zanaat.  Birçok fırın elektrikli fırın kullanırken biz hala kara fırın kullanmaya devam ediyoruz. Bunun müşteriye artısı çok fazla. Ekmeğimiz diğerlerine göre daha lezzetli ve daha iyi pişiyor. İçinin hamur kalma ihtimali yok.Bundan ötürü talep çok fazla. Günlük 10 çeşit ekmek çıkartıyoruz. Normal ekmeğimiz 200 gram, minik ekmek 130 gram, pidelerimiz var kepekli yumurtalı gibi çeşitlerimiz var. Hem esnaflar hemde vatandaşların isteği doğrultusunda ekmek üretiyoruz.”dedi.

KARA FIRIN USTASI BULUNMUYOR

Fırın işletmelerinde ki genel istihdam sorununa değinen Akıncı; ‘Her zanaat dalında olduğu gibi bizde eleman bulmakta çok zorlanıyoruz. Özellikle bu mesleği öğrenmek isteyen kimse kalmadı neredeyse. Günlük 900 lira verdiğimiz halde eleman bulamıyoruz. Tabi ki yaptığımız iş zor bir meslek gece çalışıyoruz izin günleri problemli olduğu için çoğu insan mesleği bırakıp fabrikalara yöneldi. Bu işletme de 7 kişi çalışıyoruz. Çoğu zaman talep fazlalığından işlere yetişemediğimiz oluyor.’ Diye konuştu.Foto-Haber : Kamil İPEKLİ