Aksaray’da 35 yıldır terzilik yapan Süleyman Çolak, terzilik mesleğindeki son durumu değerlendirdi. Eleman bulmadan, işlerdeki olumsuzluklara, terzilik mesleğinin öneminden günümüzdeki etkinliğine birçok konuya değinen Çolak, “Köyden şehre geldiğimde tanıştım terzilik mesleğiyle. O zamanlar saygı duyulan bir meslekti fakat artık çırak bile yetişmiyor. Aslında çok güzel bir meslektir.Bu işi yurt dışında icra etme şansım olmuştu orada en çok ilgi gören mesleklerden birisiydi. Orada işler buradakinden çok farklı yürüyor. Müşteri bir sipariş verdiği zaman en erken 3 gün sonra alabiliyor. Burada öyle değil, herkes işim bir an önce halledilsin diye bekliyor. Yani kısaca meslek altın bilezik öğrendikten sonra dünyanın neresine gidilirse gidilsin hep işinize yarar” diye konuştu.
Sektöründe ki olumsuzlukları dile getiren Çolak, “Fiyatlarımız kumaş pahalılığından dolayı yüksek, eleman eksikliğinden dolayı işlerimizde zamanında yetişmiyor. Normal bir takım elbisenin dikim süresi 1 haftadır, fiyatı ise 3 bin liradan başlıyor. Bunun sebebi de kumaşlarımızın kaliteli olmasından kaynaklı ucuz kumaşla takım elbise yapmıyorum. Çünkü hem benim emeğime yazık hem diktiren insanın parasına yazık” dedi.
YENİDEN DOĞAN BİR MESLEK
Terziliğin küllerinden yeniden doğacağını bildiren Çolak, “Birçok insan terziliğin bittiğinden bahsediyor ama ben onlara katılmıyorum. Ben bu meslekten emekli oldum bu meslek sayesinde 3 çocuk yetiştirdim. Terzilik şu an diğer mesleklere göre çok daha iyi bir meslek. Çünkü biz çekirdekten yetişme olduğumuz için kullanılacak en iyi kumaşı, yapılmaması gereken hataları ve kullanılacak teknikleri çok iyi bildiğimizden büyük firmaların bize güveni çok daha fazla. Gençlerin bu mesleğe yönelmesini çok isterim. Zanaatı olan insan gittiği hiçbir yerde aç kalmaz geleceklerini kurtarmaları açısından gençlere tavsiyemdir”diye konuştu. Foto-Haber: Kamil İPEKLİ