‘SÜT FİYATLARI ÜRETİCİNİN KAZANACAĞI SEVİYEDE OLMALI’
Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, son zamanlarda artan et ve süt fiyatlarına dair bilgiler verdi.
Temel hayvancılık malzemelerinde artış yaşandığını, hayvan sayılarının her geçen gün azaldığını söyleyen Aktürk; “Bu bir günlük veya bir aylık bir mesele değil. Bu bir süreç meselesi. İnsanların tarım ve hayvancılığa ilgi ve alakalarıyla ilgili bir durum. Hayvan sayımız azalmaya başladı, büyükbaş hayvancılıkta özellikle geçen yıl ve ondan önce ki yıllar et ve süt fiyatlarının vatandaşın istediği noktada olmaması fabrika yemi, mısır ve yonca gibi temel hayvancılık malzemelerinde ki aşırı fiyat artışları tabi insanları hayvancılık yapma konusunda sıkıntıya soktu. Biz bunu her zaman söyledik. Türkiye’de hayvancılığın geleceğini belirleyen süt fiyatlarıdır. Süt fiyatları iyi olursa anaçlar kesilmez, kesilmediği zaman koyun, kuzu ve dana eti de haliyle para eder. Ama kesimhanelerde inek kesimi daha ucuz olduğu için inek kesildiği zamanda koyun, kuzu ve dana eti fiyatı düşüyor. Yani lokomotif süt fiyatlarıdır. Türkiye’de süt fiyatları her zaman üreticinin kazanacağı seviyelerde olması gerekiyor. Geçen sene küçükbaş hayvanlarda çok ciddi bir kriz oldu, hayvan fiyatları tabana vurdu. Herkes hayvanlarını elden çıkartmaya başladı bununla ilgili sayılarda bir azalma var. Özellikle 1 hafta içerisinde kesim fiyatları 200 liradan 300 liraya fırladı. Tabi bunun üreticiye eksisi ve artılarını oturup konuşmak gerekir” diye konuştu.
Havaların soğuması ile meralardan mandıralara gelen hayvanların bakımları hakkında da bilgiler veren Aktürk, “Kurak bir sezon geçirdik, umarım önümüzde ki kış bol bol yağmur ve kar görürüz. Özellikle yağmur toprağın dinlenmesi ve meraların gelişmesi açısında bizim için hayati değere sahip. Hayvanlarımız şu anda doğum sezonuna girdi. Hayvanlar meralardan mandıralara geldi doğumlar başladı, vatandaşlarımızın mutlaka mandıralarını ilaçlaması ve temizlemesi gerekir. Mutlaka hayvanların iç ve dış parazitler için ilaçlamalarını yaptırmaları lazım. Bakım için mutlaka hayvanları besin değeri yükse mısır silajı, yonca ve fi samanı tarzı yemlerle beslemesi gerekir. Çünkü küçükbaş hayvancılıkta maksat doğan kuzuyu alabilmektir, kuzuyu canlı dünyaya getirmek için bakım ve besleme şartlarını iyileştirmesi gerekiyor. Mandıraların cereyan yapmaması etrafının kapalı ve altının kuru olması gerekir” diyerek sözlerini tamamladı. Foto-Haber: Kamil İPEKLİ