Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesi üzerinde Türkiye Büyük Millet Meclis kürsüsünde konuşma yapan Aksaray Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Hüseyin Altınsoy, “2 bin 32 kilometresi hızlı tren hattı olmak üzere 14 bin kilometreye ulaşan modern demir yolu hatlarıyla milletimizin hizmetindeyiz. Bu minvalde, Aksaray-Ulukışla-Yenice demir yolu hattı ihalesinin bir an önce yapılmasını da talep ediyoruz” dedi.

AK Parti Aksaray İl Başkanlığı döneminde Aksaray’ın demiryolu projesi için Ankara’da çalmadık kapı bırakmadığını ifade eden Milletvekili Altınsoy, TBMM’deki kürsü konuşmasında demiryolunu gündeme getirdi.

Aksaray’ın derdiyle dertlendiğini ve gecesini gündüzüne katarak Aksaray için çalıştığını söyleyen Altınsoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile yaptığı ikili görüşmede Aksaray – Ulukışla – Yenice Demiryolu hattının yapımı ile ilgili istişarelerde bulundu ve ihalenin 2024 yılı ilk aylarında yapılacağının sözünü aldığını hatırlattı.

Konuşmasında Filistin ve Gazze’de masum çocukların katledilmesine neden olan İsrail yönetimini de şiddetlekınayan Altınsoy, genel ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

‘DÜNYADA YAŞANAN ZORLUKLARA RAĞMEN ÜLKEMİZ EKONOMİSİ BÜYÜME EĞİLİMİNDE’

Küresel ekonominin, Covid-19 salgını ve Ukrayna savaşının yanı sıra Orta Doğu’da beliren jeopolitik gelişmeler nedeni ile olumsuz etkilendiğini aktaran Altınsoy, emtia fiyatlarındaki artış ve beraberinde tedarik zincirindeki bozulmalarla birlikte jeopolitik belirsizliklerin küresel ekonominin yavaşlamasına neden olduğunu, bu durumun başta enerji ve gıda olmak üzere, küresel ekonomide ciddi olumsuzlukları da beraberinde getireceğine işaret etti.

Türkiye ekonomisinin yaşanan zorlu küresel finansal koşullar ve jeopolitik gerginliklere rağmen büyüme eğilimini sürdürdüğüne dikkat çeken Altınsoy, “Şubat ayında yaşanan depremlere rağmen, bu yılın ilk yarısında yüzde 3,9’luk bir büyüme kaydedilmiştir. Ülkemizde güçlü seyreden yurt içi talep, emtia fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinin seyri enflasyona yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Para ve maliye politikalarının eş güdümlü yürütülmesi ve fiyat artışlarını beraberinde getiren tüm unsurlarla mücadele edilmesiyle 2024 yılının ortasından itibaren dezenflasyon süreci başlayacak ve fiyat istikrarı yeniden tesis edilecektir. Türkiye Yüzyılı’nın ilk bütçesi olan 2024 yılı bütçesi yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı destekleyen, vatandaş odaklı ve refahı yükselten bir anlayışla hazırlanmıştır. 2024 yılında merkezî yönetim bütçesinde bütçe giderlerinin 11 trilyon 89 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 8 trilyon 437 milyar lira olacağı, bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının ise yüzde 6,4 olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bakanlığımızın 2024 yılı toplam bütçe teklifi 4,6 trilyon liradır. Bütçemizle Ziraat Bankası aracılığıyla hazine faiz destekli kredi toplam 227 milyar lira tutarındadır. Çalışanların ve emeklilerin aylık ve ücretlerine enflasyonun üzerinde önemli artışlar yapıldığını, emeklilerin bayram ikramiyesi 2 bin TL’ye yükseltildiğini kaydeden Altınsoy, “Emeklilerimize tek seferlik olmak üzere 5 bin lira ödeme yapılmıştır. Birçok kamu görevlisi 3600 ek göstergeden yararlanmaya başlamıştır. Ayrıca, uzman öğretmenlik, başöğretmenlik uygulaması getirilerek öğretmenlerimizin mali haklarında önemli artışlar yapılmış, hekimlerimizin mali haklarının yanında emekli aylıkları da önemli oranda artırılmıştır. Hastane yatak sayımız 2023 yılında 268 bine yükseltilmiştir. Yine 2023 yılında 194 bin hekimle vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz” dedi.

‘DESTEKLERİMİZ DEVAM EDİYOR’

Sakarya gaz sahasının devreye alınmasıyla birlikte Mayıs ayının sonuna kadar vatandaşların ücretsiz doğal gaz teminin sağlandığını da ifade eden Altınsoy, “Yine 1,6 milyon işverene asgari ücret desteği verildi. 2023 yılında da işçi başına aylık 500 TL asgari ücret desteği vermekteyiz. 2022 yılında enflasyonla mücadele kapsamında 290 milyar TL vergi gelirinden vazgeçtik. EYT’yle yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımızı 2023 yılı içinde emekli olma hakkına kavuşturduk. Esnaf muafiyet sistemini geliştirerek yaklaşık 850 bin esnafımızın kazancına vergi istisnası getirdik. Asgari ücretin gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutulmasına yönelik düzenlemeyi hayata geçirdik. Gelir vergisi tarifesinde en alt dilime uygulanan vergi oranını yüzde 22’den yüzde 15’lere düşürdük” diye konuştu.

‘TÜRKİYE YÜZYILINI İNŞA EDİYORUZ’

Yerli ve millî savunma araçlarına da değinen Altınsoy, “İHA’larımızla, SİHA’larımızla, helikopterlerimizle, TCG ANADOLU uçak gemimizle savunma sanayimizi güçlendirdik. Yine yapılamaz denilen yerli ve millî TOGG aracımızı yollarımızda vatandaşlarımızla buluşturduk. 2024 bütçemizde en temel önceliğimiz, milletimizin dayanışmasıyla deprem felaketinin üstesinden gelmektir. Türkiye Yüzyılı’nı inşa yolculuğumuzda güçlü ve müreffeh bir ülke olma vizyonuyla toplumumuzun tüm fertlerinin refahını arttırmak, ülkemizin dünyadaki konumunu güçlendirmek esas amaç olacaktır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliği ve Cumhur İttifakı birlikteliğinde daha güçlü bir Türkiye’yi inşa edece bir bütçenin hazırlanmış olduğu da görülmektedir” dedi. (Haber Bülteni)