Aksaray’da kadınların geleneksel tezgâhlarda, Türk motifleriyle dokuduğu halılar Amerika başta olmak üzere İngiltere ve İtalya gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor. Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki atölyeye gelen 30 kadın kursiyer, merkezin desteğiyle temin edilen malzemelerle tezgâhların başına geçip motifleri büyük bir titizlikle işliyor.

Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Halk Eğitimin açtığı kursta öğretmenlik yapan Fadime Pektaş, “Amacımız yok olma tehlikesi olan el dokuması halıları canlandırıp, yeni nesillere tanıtmak. Halk eğitim merkezi kadınlara bu konuda her zaman destek oluyor. Halı dokumayı bilenler burada ellerini daha da hızlandırıp daha çok para kazanabiliyorlar. Bilmeyenlere de burada dokumayı öğretiyoruz. Amacımız ülke ekonomisine ve üretimine katkı sağlamak. Halı dokumaya gelen kadınlarımızın genelde eğitim seviyesi düşük olduğu için başka yerlerde işe giremiyorlar. Girdiklerinde ise uyum sağlayamıyorlar. Burada ise annelerinden ve ninelerinden öğrendikleri kültürleri olduğu halı dokuma mesleğine aşinalar. Hep beraber öz kültürümüzü bilmeyenlere öğretip, yararlı hale getirip kadınlarımızın ekonomik özgürlüğü olsun diye çabalıyoruz. Kadının kocasının durumu iyi olsa dahi kendi kazandığı paranın verdiği mutluluğu hiçbir şey vermez” dedi.

‘ÜLKELERİN İSTEKLERİNE GÖRE HALI ÜRETİYORUZ’

Kadınların kursa emek verip çabaladıklarını dile getiren Pektaş, “Kendi harçlıklarını çıkarıyorlar. Genelde kursumuza gelen kadınlarımız ise maddi durumu zayıf kursiyerlerimiz. Eşi olmayan kadınlarımızda var, çocuklarını tek başına okutan kadınlarımızda. Kadınlarımıza böyle bir imkan sunulması çok büyük avantaj. Biz halıları kişilerini tamamen özel isteklerine göre model ve desenlerle dokuyoruz. Uşak halıları, tülü halıları ile Anadolu halılarını tek kalem üzerine değil de kişiye özel halılar üretiyoruz. Buradaki halıların benzerini bulamazsınız. Halılarımızı aracı firma ve halk eğitim aracılığı ile yurt dışına gönderiyoruz. Malzemelerimizi aracı firma karşılıyor. Amerika başta tülü halılarımızı daha soğuk ülkelere gönderiyoruz. Halıların ülkelere göre renk ve zevk modelleri var. İngiltere’ye giden halı ise çok renkli ve hareketli oluyor. İtalya’ya giden bir halı da ise tam tersi pastel renkli sade bir dokuma tercih ediliyor. Tamamen kök boyadan yapıyoruz. Doğal halılarımız ise sadece koyun yününün renginden yapıyoruz. Buda farklı bir çalışma oluyor. 10 tane tezgâhımız var. Tezgâhlarda  ise 30 kadın çalışıyor. Aylık ise ortama 150 ile 200 metre halı üreterek, ihraç ediyoruz. Kursiyerlerimizde dokuduğu halının metresine göre parasını alıyorlar. Ücretten ziyade kadınlar evde oturduğu zaman ya telefonla ya da televizyon karşısında kadın programlarını izleyerek, boşa vakit geçirmek yerine kendilerini daha yararlı hissediyorlar. Benim bazı öğrencilerim “ben hiçbir şey yapamam” diye kendini hayattan soğutmuş kadınlarımızda var. Buraya gelip başarıp para kazanmaya başlayınca kadınlarımıza canlılık ile yaşama sevinci geliyor. Bizim burası bir nevi huzur evi gibi diyebiliriz. Bizlere her zaman destek olan Valimiz Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Halk Eğitim Müdürü Bayer Caner ile Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Türker Arıbaş’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘HALI DOKUTARAK KIZIMI OKUTUYORUM ‘

Kursiyer Umuhanur Karaca ise, “Halı dokutarak çocuklarımı okutuyorum. Eşim bazen para veriyor. Bazen de para vermiyor. Allaha şükür burada halı dokuyarak, kendi harçlığımızı çıkarıyoruz. Hem de üniversite okuyan kızıma gönderiyorum. Burada stresimi atıp halı dokuyorum. Günlerim dolu dolu geçiyor. Arkadaşlarla halı dokurken yarışa dahi girdiğimiz oluyor” dedi. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ