Aksaray’ın Halvedere Beldesinde yaşayan emekli öğretmen Hakiki Karagöz, 13 yıl önce başladığı sirke işiyle bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

3 tonla başladığı sirke üretimini 6 tona kadar çıkarttığını belirten 74 yaşındaki Karagöz, “Yere düşen ve zedelenen elmaları sirke yaparak, Aksaray halkının beğenisine sunmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

Yaz mevsiminde topladığı elmaları gerekli işlemlerden geçirip iki ay süreyle mayalanmasını beklediğini söyleyen Karagöz,“Doğal fermantasyon yöntemiyle katkısız sirke üretiyorum. Geçen yıl içerisinde 6 ton sirke ürettim ve bu sirkelerin büyük bir kısmını sattım. Şu anda markalı sirkelerin litresi 50 ile 70 TL arasında. Ben ise kendim ürettiğim için litresini 25 liraya veriyorum. Talep oldukça iyi durumda”dedi.

SİRKENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Sirkenin sofraların vazgeçilmezleri arasında olduğunu ve faydalarının da saymakla bitmediğini ifade eden Karagöz, “Her şeyden önce sirke iştah açıcı bir üründür. Yine salata ve turşuların vazgeçilmez bileşenidir. Son günlerde boğaz ağrıları için sirke ile gargara yapılıyor. Kaşıntı ve cilt çatlaklarına sirke sürülür. Sirke A,B,C vitamin deposudur, potasyum içerir. Eklem kas ve boğaz ağrılarını azaltıyor. Birde evlerde temizlik içinde kadınların son yıllarda gözdesi oldu”diye konuştu. Foto –Haber:Ali FURAT