“DEVLET DESTEKLİ BÜYÜK BİR ÇİFTLİK KURUP ÜRETİMİ 100 BİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUM”
Aksaray’da geri dönüşüm sektöründe hizmet veren 41 yaşındaki Ferdi Çetin, 7 yıl önce Tarım İl müdürlüğünden hobi amaçlı aldığı 15 tane kaz ile başladığı üretimi, mesleği haline getirdi.
Organize sanayide kendi işletmesinin bahçesine aldığı 15 kazı hobi olarak beslemeye başlayan Ferdi Çetin, kuluçka makineleri ve çadırdan kurduğu civciv üretim tesisi ve Sağlık köyüne kurduğu kaz çiftliği ile hobisine ticarete dönüştürdü.
Çetin, “7 yıl önce Tarım İl müdürlüğünden hobi amaçlı 15 tane kaz ile bu işe başladım. Daha sonra iş ticarete döndü. Getirisi olarak güzel bir iş fakat para kazanmadan daha ziyade bu işi sevmek gerekiyor. İnsanlar böyle sevdiği işi yaparsa, para kazanmayı ikinci planda tutar. Çünkü eğer tamamen niyet para kazanmaksa başka işlerde yapılabilir. Bu iş çok zahmetli bir iş. İlk etapta 15 kazı besleyip çoğalttık. 7 yılda bin 500 anaç kaz oldu. Şimdi ise yine bir yer düzenleyip, devlet destekli yapıp anaç adedini 5 bine çıkarıp, yıllık ortalama Allahtan mani olmazsa 100 bin civciv almayı düşünüyoruz. Tarım İl Müdürlüğünde işlerimi büyütürken sürekli destek olarak ön ayak oldular. Şimdide yüzde elli destekli projeden faydalanıp üretimi artırmayı hedefliyorum” dedi.
‘KARS VE ARDAHAN İLİNE GÖNDERİYORUM’
Civciv üretim sezonunun Şubat ayında başlayıp, Mayıs ayına kadar sürdüğünü belirten Çetin, “Bin 500 anaç kazdan bu yıl 20 bin civciv almayı hedefliyoruz. Üretimini yaptığımız civcivleri genelde Kars ile Ardahan illerine gönderiyoruz. Orada kaz eti ürünleri meşhurdur. Bu 2 ilimizde yetiştiricilik Aksaray’a göre daha zor. Bizim en büyük avantajımız iklimimizin kaz üretimine gayet uygun olması. Çünkü kazlar baharın gelmesiyle yumurtlamaya başlıyor. Bahar sezonu biter bitmezde yumurta sezonu kapanıyor. Kars ile Ardahan aşırı soğuk olduğu ve bahar ayıda kısa olduğu için, kazlardan verim almaları düşük oluyor. Bizde bu yüzden onlara tedarikçi olarak burada kaz üretiyoruz” diye konuştu. Foto-Haber :Erkan ALTUNTAŞ