Olumlu hava koşulları Aksaraylı arıcıları yüksek verim için umutlandırdı. Aksaray’da 20 yıldır arıcılık yapan Mustafa Çetinkaya, arazide balcılık faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çetinkaya; “Niğde Üniversitesi arıcılık araştırma programı mezunuyum. Evimi ekmeğini arıcılıktan kazanıyorum. Mesleğimi severek yapıyorum. 2024 yılı bahar yağmurları güzel olduğu için doğamız çiçek ve bitki sayımız artmasıyla arılarımızın gelişimi gayet güzeldi. Şu anda hava sıcaklığı değişmeye başlamasıyla bal verimimiz biraz düşmeye başladı. Yeni yağışlarla yeni bitkilerle bal verimizin sezonda daha iyi olacağını düşünüyorum. Arıların bal üretiminin iklim ve doğa koşullarına göre değişiyor. 300 kovan arı ile yılda ortalama 4-5 ton bal veriyor. Bu balları genellikle toptan fabrikaya veriyoruz. Oralarda kavanozlara koyulduktan sonra raflara çıkıyor. Çevrede müşterilerimiz de var. Şu anda bal fiyatları perakende 300 ile 500 lira arasında” dedi.
GEZGİNCİ ARICILIK ZOR VE MEŞAKKATLİ BİR İŞ
Arıların bünyelerinin hassas olduğundan ve ‘gezgin arıcılık’ kapsamında taşınma aşamasının zorluğundan bahseden Çetinkaya, “Arıcılığın en zor yanı taşınma. Arıcılığın gündüz yolculuğu olmaz. Akşam yolculuğa çıkarsın, sabah 05.00’e kadar gideceğin yere yetişmen gerekir. Gün doğmadan arıları indirip kovanların ağızlarını açmak lazım. Yetişemezsen olduğu yere indireceksin, 1 gün sonra tekrar taşınmak zorundasın. Bizde kış dönemi Mersin’e gidiyoruz. Yolda mola verirsin ve orada indirirsin, arılar uçar, havasını suyunu alır. Akşam tekrar yüklenirsin ve gideceğin yere ancak 2 günde yetişirsin. Uzun yolculuklarda öyle yapıyoruz. Havalar serin olduğu zaman saat 07.00-08.00’e kadar gidebilirsin ama sıcakta en geç 05.00’te arıların ağzını sabah açmak zorundasın. Gezginci aracılığında böyle bir zorluğu var. Şehrimize gezginci arıcılarımız gelmeye başladı. Hasan Dağı ile Ekecik Dağ bölgesine Ege ve Akdeniz gelen misafirlerimizle yayalarımızda şenlendi. Arılar tozlaşmayı sağladığı için şehrimize ciddi katkısı oluyor gezginci aracıların. Bunun yanında 1 ay sonra ise ay çekirdeği balı için Türkiye’nin dört bir tarafından arıcılarımız şehrimize geliyor” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ