Aksaray’da 1229 yılında 1’inci Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan ve 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası yedek listesine alınan Sultanhanı Kervansarayı 2023 yılında 500 bin yabancı turist tarafından ziyaret edildi.

Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak; “Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük kervan sarayında sahibiz. Aksaray’da en çok ziyaretçi alan bölgeler Sultanhanı ve Ihlara Vadisi’dir. 2017’de restorasyonuna başladık 2020’de bitirdik. Şu anda da Sultanhanı Kervansarayımız bazı günler 2 bine aşkın yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Kış dönemi olmasına rağmen azda olsa yeni ziyaretçilerimiz oluyor. En büyük avantajımızda Konya-Aksaray yolu üzerinde olmamız. Konya-Aksaray yolundan yılda yaklaşık 1 buçuk milyona yakın turist geçiyor. Bu yılda yaklaşık 500 bin turist Kervansarayımızı ziyaret etti ”dedi.

‘DÜNYADA İLK SİGORTA SİSTEMİ BURADA BAŞLIYOR’

Kervansarayın tarihsel süreci ile ilgili de bilgiler veren Solak , “Kervansarayımızdan kısaca bahsetmek gerekirse, burasının en büyük özelliği ecdat her 20 kilometreye bir eser yapmış yani bir devenin 1 günde gidebileceği yol mesafesinde. Hemen buradan Aksaray’a giderseniz Akhan var. Ak handa buna benzer bir yapı, orası da dünya ticaretini geliştirmek için yapılmış ipek yolu üzerinde bulunuyor ve o dönemin en büyük AVM’si o dönemin 5 yıldızlı oteli burası. Dünya da ilk sigorta sistemi burada başlıyor. Gelen kervanların malları Selçuklu Hükümdarı tarafından sigortalanıyor. 3 gün yemek içmek bedava zenginsen bağış yapıyorsun fakirsen diğer hana gidecek kadar hayvanlarına yem sana da yemek verirlerdi. Buranın en büyük özelliği her iki kapının da mermerden yapılmış olması. Diğer hanların kapıları taş işçiliğidir” diye konuştu.

‘2024 YILINDA 1 MİLYONTURİST BEKLİYORUZ’ 

Aksaray’ın en çok Selçuklu eseri olan il olma özelliğini de taşıdıklarını belirten Solak , “Ulu Cami’miz var, medreselerimiz var, Ağzıkarahan ve Sultanhanı gibi hanlarımız var. Her bölgemiz ziyaretçi alıyor. Yeni yılda da Sultanhanı’nda beklediğimiz ziyaretçi sayısı 1 milyon. Çünkü Sultanhanı Kervansarayında bu tarz bir halı sergisi daha önce yoktu ve yine bu tarz bir müze kafemiz yoktu. Şu anda boş olan odalarımızda da önümüzde ki yıllar için güzel projelerimiz var. Girişte ki kapıda en tepede “Elminnetüllillah” yani sadece Allah’a minnet edin. Sağda ve solda da Hz.Ali’nin mührü bulunmaktadır. Bu mühürleri koyma amacımız Peygamber efendimizin “Hz. Ali ilmin kapısıdır” sözüne dayandırılır. Bu mabede girerken başınız dik girsin anlamına geliyor. Her taşın önünde ve arkasında taşı koyan ustanın imzası var. Ben müze kafenin ve böyle bir eserin restorasyonunda bizlere yardımcı olan siyasetçilerimize, milletvekillerimize ve Ak Parti İl Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok gayretleri oldu. Özellikle Sayın Cengiz Aydoğdu’nun bizi Çevre ve Şehircilik Bakanı’yla bir araya getirmesi bu eserin yeniden doğmasında çok büyük katkı sağladı” dedi. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ