Köşe yazıları

BESİN BAĞIMLILIĞI

GIDA İNTOLERANSI VE GIDA ALERJİSİ VARSA EN KOLAY NASIL ANLARIZ? Hastalığın altında yatan sebeplerden birincil derecede olan faktör;  gıda intoleransı ya da gıdalara bağımlılıktır. Hangi gıda en çok tüketiliyorsa vücutta..

BESİN BAĞIMLILIĞI

GIDA İNTOLERANSI VE GIDA ALERJİSİ VARSA EN KOLAY NASIL ANLARIZ?

Hastalığın altında yatan sebeplerden birincil derecede olan faktör;  gıda intoleransı ya da gıdalara bağımlılıktır. Hangi gıda en çok tüketiliyorsa vücutta bağımlı olarak ona ihtiyaç duyar. Örnek olarak nasıl sigara içildikçe beden istiyor ve sonucunda beden hastalanıyor ise intolerans gıdalarda da aynısı geçerlidir. Bir miktar bilinçlenme ve fayda sağlamak adına hazırladığım yazıyı inceleyebiliriz.

Bu yazımızda besin olarak yediğimiz gıdaların sebep olduğu alerji ve intoleransları her hangi bir test yapmadan nasıl anlarız?

En doğrusu testler yaparak anlamaktır, neden olan gıdayı tespit etmektir. Ancak çoğu zaman bu mümkün değildir. Her yerde testleri yapma imkânı olmuyor. Bu sebeple bu yazıda ki amacım besin intoleransı ve alerjileri konusunda pratik bilgiler vererek hastaları uyarmaktır. Hastanın kendi kendine bilgi sahibi olmasına yardımcı olmaktır.

Gıda alerjilerinin vücutta ne rahatsızlık belirtiler gösterdiğini inceleyecek olursak; Kafadan  başlayalım: Çoğunlukla dudaklar şiştir. Yanaklar sıcak ve kırmızıdır.(Elma yanaklı gibidir.) kulaklar kırmızı elle dokunulduğunda dahi sıcaklığı hissedilir. Dil zaman zaman şiş ve ağız içine sığmaz hissi verir. Yemekten sonra daha belirli hale gelir. Yüz ifadesi maske yüz gibidir. Hasta çok konuşkan, ses tonu yüksek ve sesi çatallıdır. Hastaya mülakat yapılacak olursa kekeleme olabilir. Çok miktarda ağızdan salya salgılar, bazen kontrol edemeyecek kadar fazladır. Uykuda yastığını ıslatır. Sürekli tekrarlayan kulak iltihapları, sık sık bademcik iltihabı olur, bu sebeple sık sık  doktora gider. Gözler cam gibi parlak, göz çevresinde halka şeklinde  morluk olabilir. Güneşe bakamazlar ve koyu güneş gözlüğü takarlar. Normal klima ortamında dahi terleme olur.  Gece terlemeleri daha belirgindir, kaşıntıları vardır. Beden kokuları belirgindir. Rahatsız edecek düzeydedir. Huzursuz bacak nedeni olabilir.  Özellikle uykuda ayaklarda ağrı, kasılmalar, hatta kramplar olabilir.  Ellerde parmaklarda ağrı, şişlik, uyuşma  sabah eli açmakta ve kapamada  zorluk olabilir. Çocuklarda  sinirlilik, öfke, agresiflik yerinde duramamak (hiperaktif), kıpır  kıpır olmak, kendini sevdirmemek, hareketsizlik, çevresi ile ilgisizlik ( hipoaktif) algılamada güçlük (otistik)vs  gıda  alerjileri veya intolorans sebebi olabilir. Uzun süreli  bazen günün belirli saatlerine denk gelen, el ve ayak terlemeleri gıdalara  karşı  intolerans veya  alerjilerde görülür.

Gıda  Alerjileri hızlı ( Akut)  veya yavaş (kronik) reaksiyon verir.

AKUT SEMPTOMLAR:

Akut gelişen semptomlar alerjinin deri veya mukozaya (burun içinde, boğazda, nefes borusunda) teması ile ortaya çıkar. Kızarma, şişme, ağrı, kaşıntı olur. Göz kapakları şişer, göz yaşarır, burun akar, hapşırma olur. Deri de kaşınma, kızarma, agrı, urtiker benzeri lezyon olabilir.

KRONİK SEMPTOMLAR: Kronik semptomlar daha ziyade vücudun gıdalara karşı gösterdiği intolerans reaksiyonlarında görülür. Gıdalara karşı alerji veya intolerans varsa”  organların görevi, işlevi bozulur. Organ, doku ve hücreler İyi çalışamaz yeteri kadar üretemez( örnek pankreas bezi yeteri kadar insülin hormonu üretemez ve Diyabet oluşur, yada akciğer iyi nefes alıp veremez astım oluşur vs)

GENEL ŞİKAYETLER OLARAK 

-Yorucu iş  yapmadan, uzun süren yorgunluk, halsizlik varsa, uykudan sonra dinç yataktan kalkmıyorsa,

-Normal  ortamda dahi terliyorsa, üşüyor ise ,

-Çok yemediği halde kilo alıyor kilolu ise,

-Uyku uyumada zorluk varsa, uyku problemi varsa,

-Uzun süren  baş dönmeleri olabilir,

-Olaylara karşı  konsantrasyon  zorluğu varsa,

-Gün  gün hafıza zayıflığı  varsa,

-Aşırı kızgın öfkeli ise( olaylara karşı sert normal olmayan tepkiler veriyorsa)

-Normalden hareketli ( hiperaktif ) ise

– Normalin üzerinde yemek yiyor ise, gıda intoeransı var demektir.

-Sindirim sistemi ile ilgili, mide bulantınız, mide yanması, sürekli tokluk hissi, mide ve bağırsaklarda  sürekli gaz varsa, mide bağırsaklarda uzun süreli veya zaman zaman ağrılar varsa,  uzun süren kabızlık ve ishal varsa, bağırsaklarda iltihabı hastalık ( kolitis ulserosa, kronik hastalığı)varsa,

– Solunum sistemi ile ilgili; sık sık soğuk algınlığı, sinüzit, sık sık tonsillit, uzun süreli Boğaz’da gıcık  varsa, kronik bronşit, astım hastalığı varsa,

– Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili; yüksek tansiyon, düşük tansiyon, kalpte ritm bozukluğu, aritmi, çarpıntı vs varsa

– Üriner sistemle ile ilgili; sık sık idrar yapmak istiyorsa( iltihap olmadan) İdrar yapma sırasında, yanma acıma varsa, sık sık enfeksiyon geçiriyorsa, idrar kaçırıyorsa,

– Baş  ağrısı, migren omuz ve boyun ağrıları,  uzun süren gözde kaşıntılar, sık sık kulakta  iltihaplar, kulak çınlaması varsa,

-Eklemlerde şişme, ağrı varsa, kızarma varsa, -Sırt kaslarında ağrılar varsa,

– Romatizmal hastalık varsa,

– Ağız içinde, deride genital organlarda yara (aft) Lenf düğümlerinde şişme varsa gıda alerjilerinden, gıda intoleransından  kuşkulanmak  gerekir.

 

Sağlıcakla kalın, saygılarımla..

 

Dr.Recep Çelik

info@recepcelik.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL