Aksaray’da şap hastalığının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor. Veteriner hekimler ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri sahada yoğun şekilde hizmet veriyor. Şap hastalığını önlemek için dikkat edilmesi gereken..
Aksaray’da şap hastalığının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor. Veteriner hekimler ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri sahada yoğun şekilde hizmet veriyor.
Şap hastalığını önlemek için dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, “Şap hastalığı hem şehrimizin hem de ülkemizin ekonomisine ciddi zarar veriyor. Şehrimizde aşılar yapılıyor ama hayvan hareketinin önüne geçemediğimizden dolayı hastalığın önüne maalesef geçemedik. Üreticilerimiz Tarım il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat ederek, koruyucu aşılama yaptırmalıdır. Bizde hayvanı muayene ettirerek, antibiyotik, vitamin ve ateş düşürücü yöntemleriyle tedavi uyguluyoruz. Birde üreticilerimiz şap tesisi konmuş ise hayvanlarını ahırdan çıkarması ve kendisinde başka mandıraya gitmememizi lazım. Son birkaç aydır ilimizde şap ile ciddi sıkıntılar yaşadık. Ölüm yeni doğan buzağılarda ölüme kadar gidiyor” dedi.
HAVA DEĞİŞİMİ TARIM KADAR HAYVANLARINDA ETKİLİYOR
Hava değişiminin tarım sektörü kadar hayvanları da ciddi şekilde etkilendiğini belirten Yıldız, “Hava değişimi hayvanlarda akciğer sıkıntılarına neden oluyor. Bronşit ile zatürrede şehrimizde ciddi şekilde bir artış var. Üreticimiz tedavi yerine kesime gidiyor. Bu da hayvan popülasyonunda azalmaya sebep oluyor. Tedavi ettirin kişi sayısı her yıl düşüyor. Üretici bu dönemde kesinlikle riske girmiyor. Şu anda bir ineğin bedeli 80 -100 bin lira. Veteriner hekimle tedaviyi denemeden direk götürüp kesimi daha olumlu buluyor. Bu durum önümüzdeki dönemlerde sıkıntıya neden olacaktır. Damızlık hayvan sayımız düşecek bunun için bakanlığın bir önlem alması lazım” dedi. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)