Kıymetli Okurlarım, Zamanın derinliklerinde yankılanan ve binlerce yıl boyunca bu bereketli toprakları can suyu gibi besleyen Ramazan’ın manevi atmosferi ve oruç ibadeti, arınma, sabır ve şükranın somut bir ifadesidir. Asırlardır..
Kıymetli Okurlarım,
Zamanın derinliklerinde yankılanan ve binlerce yıl boyunca bu bereketli toprakları can suyu gibi besleyen Ramazan’ın manevi atmosferi ve oruç ibadeti, arınma, sabır ve şükranın somut bir ifadesidir. Asırlardır bu bereketli topraklarda kök salmış olan Ramazan ve Oruç ibadeti konusunda siz değerli okurlarımın birçok bilgiye zaten vâkıf olduğunun farkındayım. İslam’ın beş temel şartından biri olan ve her yıl dünyadaki tüm Müslümanlar tarafından çoşku ile karşılanıp idrak edilen bu mukaddes ibadetin önemli noktalarını birkaç günlük yazı dizisi ile yeniden hatırlayalım istedim.
Oruç Nedir? Oruç kelimesi, sözlükte “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak” anlamına gelen Arapça savmın (sıyâm) Farsça karşılığı olan rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir.
İslam’da Orucun Tanımı Nedir? Oruç, “tan yerinin ağarmasından (şafak vaktinden) güneşin batmasına kadar şer’an belirlenmiş ibadeti yerine getirmek (Allah’a (c.c) yakınlaşma) niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmayı ifade eder.” Bu tanım, “Allah’a yakınlaşma niyeti”nden bahseder, bu da dini bir orucu sadece diyet yapmaktan veya aralıklı oruç uygulamaktan ayırır.
Oruca Niyet Ne Zaman ve Nasıl Edilir? Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih (aslına uygun, doğru) değildir. Ama, bir şeye niyet etmek tam olarak ne anlama gelir? Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek daha uygundur. Oruç için sahura kalkılması yahut “ben yarın oruçlu olacağım” demek dahi bir niyet sayılır. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir. Ramazan orucuna niyetin vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir.
Kimler Ramazan’da Oruç Tutmalıdır? Dinimize göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir.
Ramazan’da oruç tutmaktan kimler muaf tutulur? Ramazan orucunu tutmamayı mübah kılan mazeretleri şöylece sıralamışlardır:
Ramazan’da Orucu Bozmayan Durumlar:
1) Unutarak yemek, içmek. (Oruç olduğunu unutarak yiyip-içen birisi eğer sağlıklı birisi ise onu gören kimsenin onun oruç olduğunu uyarması gerekir, yok eğer zayıf ve yaşlı birisi ise onu gören kimsenin uyarmaması daha uygun görülmüştür.
2) Uyuyup ihtilam olmak.
3) Cünüp olarak sabahlamak ve hatta o gün boyunca cünüp kalmak.Ancak cünüplükten temizlenmek namaz kılmak için farzdır.
4) Burunun içine inen akıntıyı yutmak. Ancak buruna gelen akıntıyı dışarı atmak temizlik bakımından daha iyidir.
5) Banyo yapmak veya suya dalmak veya suya dalıp kulağına su kaçmak.
6) Kendi isteği olmadan boğazına duman kaçması. Fakat kendi isteğiyle buhur, tütün vb. şeylerin dumanını içine çekerse orucu bozulur ve kaza gerekir.
7) Boğazına toz veya sinek girmesi.
8) Boğazına zirai ilaçlar vb. lerinin tadının girmesi.
9) Ağzına aldığı ilacın tat ve eserinin boğaza ulaşması.
10) Dişlerin arasında kalan nohut tanesinden küçük olan artığı yemek.
11) Kendi kendine çok dahi olsa kusmak.
12) Kendi kendine gelen kusmuğun kendiliğinden geri içeri gitmesi. Az olsun çok olsun durum değişmez.
13) Kasten (mesela parmak salıp) azıcık (yani ağız dolusundan az) bir kusma da orucu bozmaz. Fakat kasten (mesela parmak salıp veya kusturucu ilaçla) ağız dolusu kusarsa orucu bozulur.
14) Hacamat olmak veya kan aldırmak.
15) Göze/kulağa ilaç damlatmak. Sürme çekmek.
16) Gıybet etmek. Yalan söylemek. Ancak bunları yapan günahkâr olur ve orucun sevabı azalır.
17) Gül, çiçek, esans, misk gibi güzel kokuları koklamak ta orucu bozmaz.
18) Bedenin herhangi bir yerindeki yaraya ilaç koymak, merhem sürmek.
Kıymetli Okurlarım, bugünlük bize ayrılan yer bu kadar. Yarın devam edebilmek ümidi ve duası ile…Hayırlı iftarlar ve sahurlar…
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)