Birçoğumuz hayatımızın bir döneminde diyet yapmışızdır. Etrafımızdan duyduklarımız ile kendi bildiklerimizi birleştirip bazen kilo verebilmiş bazen kilo almışızdır bu süreçte. Çoğu zaman kilo vermeye o kadar odaklanırız ki yöntemin ne..
Birçoğumuz hayatımızın bir döneminde diyet yapmışızdır. Etrafımızdan duyduklarımız ile kendi bildiklerimizi birleştirip bazen kilo verebilmiş bazen kilo almışızdır bu süreçte. Çoğu zaman kilo vermeye o kadar odaklanırız ki yöntemin ne kadar doğru olup olmadığını önemsemeden hemen deneriz. Ve sonuçlarına katlanmak zorunda kalabiliriz. Aslında diyet süreci bu kadar katı ve zorlayıcı değildir. Uzun ve sabır isteyen bir süreçtir fakat doğru bilgiler ışığında sağlıklı bir şekilde kilo verebiliriz.
Peki bu diyet yolculuğunu bu kadar zor ve kısıtlayıcı hale neden getiriyoruz, yanlış bildiğimiz bilgiler neler bir bakalım.
1)ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ LİSTELER UYGULAMAK
Uzun süre uygulanan kısıtlı diyetler kan bulgularında bozulmaya, metabolizmanın yavaşlamasına, kas kaybına neden olur. Düşük kalorili beslenen vücut kendini kıtlıkta zanneder ve yağları zor durumlar için saklamaya çalışır. Yani aslında yağ kaybından ziyade yağları korumaya başlar vücut. Bu beslenme tipi saç dökülmesi, tırnak kırılması, halsizlik, sürekli uyku hali ve kadınlarda menstrual döngüde düzensizliğe yol açar.
2)EKMEĞİ LİSTEDEN TAMAMEN ÇIKARMAK
Kilo vermek isteyen bireylerin bu süreçte ilk yaptıkları ekmeği kesmek oluyor. Listeden çıkarmamız gereken beyaz ekmektir. Tam tahıllı (tam buğday, çavdar, kepekli,..) ekmekler yüksek posa içeriği ve zengin B grubu vitaminleri ile besleyici özellik gösterir ve uzun süreli tokluk sağlar. Yani tam tahıllı ekmek tüketerek de zayıflamak mümkündür .
3) ÖĞÜN ATLAMA
Öğün atladığımız zaman günün kalorisini azalttığımızı daha az besin aldığımızı ve daha hızlı kilo vereceğimizi düşünürüz. Fakat ara öğünler gün içerisinde uzun saatler süren açlığın krize dönüşmemesi için vardır. Kısaca ara öğünler sonraki öğünde daha tok, daha kontrollü olmak için yazılır. Listede yazılan her besin saatinde tüketilmelidir.
4) YAĞSIZ-LİGHT ÜRÜNLER KULLANMAK
Diyette bir diğer korkulu rüya yağlardır. Diyetten nasıl ki ekmek çıkarılmamalı ise yağ da çıkarılmamalı. Unutmayalım ki vücudun yağ yakmak için yağa ihtiyacı vardır. Bu bahsettiğimiz yağ tereyağı gibi doymuş yağlar değil, zeytinyağı gibi doymamış bitkisel yağlardır. Salatalardan, yemeklerden yağı tamamen çıkarmak yanlış bir tutumdur.
5)GERÇEKÇİ OLMAYAN HEDEFLER KOYMAK
Nasıl ki bu kilolar kısa sürede alınmadıysa kısa sürede de verilemez. Kendinize gerçekçi olmayan ve çok yüksek hedefler koyar iseniz hayal kırıklığına uğrar ve süreci bitirmek istersiniz. Dünya sağlık örgütü haftada 0,5kg – 1 kg arası kilo vermeyi ideal bulmuştur. Haftada 3-4 kg gibi hedefler hem sağlıklı değildir hem de gerçekçi değildir.
Kilo vermek bir süreçtir. Bu süreç uzun veya kısa olabilir. En önemlisi bu süreci sağlığımızı ve psikolojimizi kötü etkilemeden tamamlamaktır.
Diyetisyen
Beyza Nur Yıldırıcı
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)