Esnaf

Havalar serinledi, yerli üretim turşuya ilgi arttı

Aksaray’da havaların soğumasıyla, grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler, turşu ve suyuna talebi artırdı. Mevsiminde üretilen sebzelerle bu yılın turşularını özenle ürettiklerini belirten Hasan Dağı turşuculuk işletmecisi..

Havalar serinledi, yerli üretim turşuya ilgi arttı

Aksaray’da havaların soğumasıyla, grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler, turşu ve suyuna talebi artırdı.

Mevsiminde üretilen sebzelerle bu yılın turşularını özenle ürettiklerini belirten Hasan Dağı turşuculuk işletmecisi Yusuf Çınar, “2016 yılında 20 ton turşu üreterek işe başladık. Şu anda ise üretimi 200 tona çıkardık. Yerli üretim turşularımıza ilgi her geçen yıl artıyor. İlk yılımızda biber ve salatalık turşusu üretimi yaparken şimdi 9  çeşit turşu üretimi yapıyoruz. Turşu probiyotik ve bağırsak düzenleyici bir etkiye sahip. Ürünlerimizi doğal fıçılarda koruyucu gıda maddesi katmadan hava almayacak ve ışık görmeyecek şekilde hazırlıyoruz. Bunları siparişlere göre kutulara koyup müşterilerimize ulaştırıyoruz. Taze sebzeyi turşu yapan su, sirke ve limon tuzudur. Salatalık turşusu 20 günde yakan biber turşusu 40 günde hazır olur. Yani ürünlerimiz mayalanma aşaması 20 ile 40 gün arasında değişir” dedi.

‘HAMMADDEYİ DE KENDİMİZ ÜRETİYORUZ’

Nakliye giderlerindeki artış nedeniyle hammadde yani sebzeyi de kendilerinin yetiştirdiğini vurgulayan Çınar, “Nakliye giderlerinin artması bizim hammaddeyi üretmeye yöneltti. Bizde ilk defa 5 dekar alana salatalık fidesi ektik. Buradan güzel verim aldık. Önümüzdeki yıl ise 25 dekar alanda ürün ekmeyi planlıyoruz.  Salatalıkla başlattığımız ve başarılı sonuçlar elde ettiğimiz sebze yetiştirciliğini yakan biberde de deneyeceğiz. Aksaray’da turşuya talep her geçen gün artıyor. İşletme olarak ekim de yaparak tarlamızdan taze çıkan ürünleri fermente ederek satışa sunuyoruz. Şehrimizde marketler, lokantalar, yemekhane gibi yerlere ürün veriyoruz” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL