Son zamanlarda yaygın olan salgın ile birlikte çoğu kişi yatağa düştü ve hala iyileşmeyi bekliyor. Ağır geçirilen bu hastalıklar için yapmamız gereken tabi ki bağışıklığımıza odaklanmak. Bizi virüslerden, hastalıklardan koruyup..
Son zamanlarda yaygın olan salgın ile birlikte çoğu kişi yatağa düştü ve hala iyileşmeyi bekliyor. Ağır geçirilen bu hastalıklar için yapmamız gereken tabi ki bağışıklığımıza odaklanmak. Bizi virüslerden, hastalıklardan koruyup kollayacak olan bağışıklığımızdır.
Peki bağışıklığı neler düşürür?
Hareketsiz yani sedanter dediğimiz yaşam tarzı, uyku düzensizliği, stres-depresyon durumu, kullanılan ilaçlar, yanlış beslenme düzeni bağışıklığımızı düşüren ana etmenlerdir. Bağışıklığınızın düşük olduğunu kronik yorgunluk hali, iyileşmeyen nezle-gripler, yaralarda iyileşmede gecikme, tekrarlayan iltihaplar ile anlayabilirsiniz.
Bağışıklığımızı yükseltmek için ise yapılacaklar aslında basit.
1)Hareketli bir yaşam: Her gün 30-60 dakika arası yürüyüş
2)Düzenli uyku
3)Yeterli ve dengeli beslenme
4)Yeterli su tüketimi
Yeterli ve dengeli beslenme kolesterol, kalp hastalığı, diyabet gibi hastalıkların önüne geçmekte ve bağışıklık sistemini desteklemektedir. Daha dinç bir vücut daha sağlıklı bir yaşam biçimi sunmaktadır. Böylelikle de bağışıklığımız güçlenmektedir. Bağışıklık diyince akla gelen besinleri söylemem gerekirse;
1)Zencefil: Kokusu ile kış ayını simgeleyen zencefilin faydası çoğumuz tarafından bilinir. Mide rahatsızlığında da sık sık kullanılan zencefil aynı zamanda anti-inflamatuar özelliği ile enfeksiyonları önler. Taze zencefili birkaç dilim doğrayıp, içerisine birkaç dilim limon, bal ve taze meyveler ekleyerek 5-7 dakika sıcak suda demleyip tüketebilirsiniz. Toz zencefil kullanıyorsanız, 1 çay kaşığı zencefille 1 su bardağı suyu biraz kaynatıp, ılındıktan sonra birkaç dilim limon ekleyerek de içebilirsiniz. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tansiyon ve diyabet hastalarının zencefil, zencefil tabletleri veya ekstrelerini kullanmadan önce doktoruna danışmalı.
2)Zerdeçal: Zerdeçalın içerdiği kurkumin antiinflamatuar özelliğe sahiptir. Yani iltihap gidericidir, enfeksiyona karşı korur. Aynı zamanda obeziteye karşı da koruma sağlar. Yemeklerinizde baharat olarak kullanabilirsiniz. Zerdeçalın faydasını arttırmak için karabiber ile birlikte tüketebilirsiniz. Karabiber, zerdeçalın aktif bileşeni olan kurkumin adlı bileşenin emilimini arttırır.
3)Yeşil çay: Antioksidan özellikleri ile kardiyovasküler hastalıklara, nörolojik hastalıklara karşı koruyucu olan yeşil çay aynı zamanda vücudun strese karşı direnç kazanmasını sağlar. İçeriğindeki kateşin bileşeni sayesinde antiinflamatuar özellik gösterir ve hastalıklardan korur, bağışıklık güçlendirir. Günde 1 fincan yeşil çay tüketiminde fayda vardır.
Bu 3 besin dışında tabi ki mevsiminde meyve ve sebze tüketimini ihmal etmeyeceğiz. Günde 3 porsiyon sebze 2 porsiyon meyve tüketmeye özen göstermeliyiz. Havaların soğuması ile azalan su tüketiminin önüne geçmeliyiz. Çünkü su olmadan vücut hiçbir zaman verimli çalışamaz. Fazla kilo metabolik sistemi bozar ve bağışıklığı düşürür. Bu yüzden fazla kilolarımızdan da kurtulmalıyız. Unutmayalım en iyi yatırım bedeninize yaptığınızdır.
Beyza Nur Yıldırıcı
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)