Eğitim

2024’ün odak noktası dijitalleşme ve üretim olacak

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, 2024 yılında dijital dönüşüm, şehirle entegrasyon ve endüstriyel üretim odaklı sürdürülebilir çalışmaların ön plana çıkacağını söyledi. 2024 YILINDA ÇALIŞMA İVMESİ DAHA DA..

2024’ün odak noktası dijitalleşme ve üretim olacak

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, 2024 yılında dijital dönüşüm, şehirle entegrasyon ve endüstriyel üretim odaklı sürdürülebilir çalışmaların ön plana çıkacağını söyledi.

2024 YILINDA ÇALIŞMA

İVMESİ DAHA DA ARTACAK

Arıbaş, yeni yıl münasebetiyle bir kutlama mesajı yayımladı. 2023 Ağustos ayında göreve başladıklarını ve beş aylık süre içerisinde sağlık, bilimsel araştırma, endüstriyel üretim, sosyal ve kültürel faaliyetler, dijital dönüşüm ve eğitim-öğretim alanlarını ilgilendiren çalışmalar yaptıklarını ifade eden Prof. Arıbaş, 2024 yılında ivmenin daha da artacağını belirtti. Yeni yıl için çalışma stratejilerinin oluşturulduğunu ve tüm faaliyetleri kapsayan üç ana başlığın ön plana çıktığını ifade eden ASÜ Rektörü, “Dijital dönüşüm, şehirle entegrasyon ve endüstriyel üretime dönük somut çalışmalar odaklı ilerlemeyi planlıyoruz. Tüm bu alanlarla ilgili 2023 yılında gözle görülür bir altyapı hazırladık. İnşallah 2024’te, alt çalışma alanlarıyla birlikte kapsamı genişleteceğiz” dedi.

DİJİTALLEŞME HAYATIN PEK ÇOK ALANINI ETKİLİYOR

ASÜ’deki hizmetlerin çevrim içi ortamda yapılabilmesine yönelik uygulamaları hızla hayata geçirmek istediklerini, bilgiye, belgeye ve doğrulamaya dönük dijitalleşmenin yeni dönemin temel hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan Prof. Arıbaş, öğrencileri merkeze alan bir bakış açısına sahip olduklarını belirtti. Dijitalleşmenin bir yanıyla sosyal hayatı bir yanıyla da eğitim-öğretimi etkilediğini kaydeden Rektör Arıbaş, “Hazırlıklarımızı bu gerçeklikler üzerinden kurguluyoruz. Yapay zekâ, veri bilimi ve yazılım teknolojileri alanındaki uygulamaları ve öğretim süreçlerini dikkatle ele alacağız” diye konuştu. Şehirle uyum çalışmalarının da yeni yıl hedefleri arasında olduğuna işaret eden Alpay Arıbaş, Aksaray’ın tüm dinamikleriyle birlikte ilerleyeceklerini anlattı.

‘ARAŞTIRMA VE ANALİZ KAPASİTELERİ GENİŞLEYECEK’

Göreve geldikten hemen sonra Aksaray Teknopark çalışmalarına başladıklarını ve kısa sürede ciddi bir mesafe aldıklarını anımsatan Arıbaş, endüstriyel üretim odaklı çalışmalara değindi ve şunları söyledi: “Sanayinin tecrübesi ile akademik birikimi bir araya getirerek, şehrimize yeni bir ufuk kazandırmak istiyoruz. Aksaray Teknopark bize bu imkânı sunacak. Resmi işlemler, kurulumunda sona yaklaştığımız konteyner sitede başlamak üzere. Bunun yanı sıra sektörlere yönelik araştırma ve analizler için de hazırlıklarımız var. Kapasitemizi artıracağız. Ayrıca, diş kliniği başta olmak üzere, toplumsal sağlık hizmetlerinin kalitesi de yükselecek.” ASÜ Rektörü, açıklamasını “2024 yılının tüm insanlığa sağlık, huzur ve bereket getirmesini diliyoruz” sözleriyle tamamladı.

AKSARAY ÜNİVERSİTESİNDE, 2023’TE NELER OLDU? 

* Aksaray Üniversitesinin yeni Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş oldu.

* Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) yöneticileri, ürün odaklı proje üretimini desteklemek amacıyla Aksaray Üniversitesi öğrencileriyle buluştu.

* Aksaray Üniversitesinde 2023-2024 Akademik Yılı, “Nüfus ve Ailenin Ehemmiyeti” konulu açılış dersi ile başladı. İlk dersi, eski bakan Veysel Eroğlu verdi.

* Aksaray Üniversitesinde akademik unvanda yükselen 130 personel için “Cübbe Giyme Töreni” düzenlendi.

* Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Bayraklı, diyabet hastalarının iğnesiz ve ağrısız şekilde şeker ölçümü yapabilmelerine imkân sağlayan lazer tabanlı bir cihaz geliştirdi.

* Aksaray Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinin (Aksaray Teknopark) mimari projesi hazırlandı.

* ASÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) 2023 yılında 40 projeye destek verdi.

* Aksaray Üniversitesinin hacim ve kalite bakımından yetkin olduğu alan sayısı 26’ya yükseldi.

* Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi ilk mezunlarını verdi. Hipokrat Yemini eden 22 genç doktor mesleğe ilk adımı attı.

* GreenMetric (Yeşil Ölçüm) platformu, 2023 yılının en çevreci üniversitelerini açıkladı. Aksaray Üniversitesi, sıralamaya girebilen 98 Türk üniversitesi içinde, 2000 yılından sonra kurulan devlet üniversiteleri arasında ikinci oldu.

* Aksaray Üniversitesi “2023 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreninde” 23 bayrak ödülü aldı ve Türkiye genelinde ikinci oldu.

* Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapan Hasan Demir’in hazırladığı “Tenis Topu Fırlatma Makinesi” projesi, Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından desteklendi.

* Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Kurt’un sığır etlerinin raf ömrünü uzatmaya yönelik ambalaj çalışması, TÜBİTAK 1002 Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

* Aksaray Teknopark, faaliyete geçme çalışmaları için gerekli olan ön başvuruları çevrim içi ortamda almaya başladı.

* Times HigherEducation (THE) 2023 Etki Sıralamasını yayımladı. Aksaray Üniversitesi “Nitelikli Eğitim” başlığında Türkiye genelinde beşinci oldu.

* Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından yedi gün süreyle milli yas ilan edildi. Deprem süreci boyunca Aksaray Üniversitesinde, bölgeye yönelik sosyal ve akademik pek çok faaliyet gerçekleştirildi.

* Aksaray Üniversitesi, bilgi güvenliği konusunda yaptığı çalışmaların ardından “ISO 27701:2021 KVKK Yönetim Sistemi Sertifikası” almaya hak kazandı.

* Aksaray Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinin uluslararası akademik ve hakemli dergisi Mütefekkir, Scopus’ta taranmaya başlandı.

* Aksaray Üniversitesi, elektronik ortamda yürütülen çalışmaların güvenilirliğini simgeleyen ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen “ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası” almaya hak kazandı.

* Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi, ürolojik bazı hastalıkların Aksaray’da ameliyat edilebilmesini sağlamak amacıyla “Laparoskopik Canlı Cerrahi Kursu” düzenledi.

* İşitme Engelliler Dünya Futbol Şampiyonası’nın dördüncüsü Malezya’da gerçekleştirildi. Organizasyona ilk kez katılan Türk Milli Takımı, ASÜ’lü teknik adam Öğretim Görevlisi Rıfat Demir’le dünya ikincisi oldu.

* Aksaray Üniversitesi, dünyanın en saygın derecelendirme kuruluşlarından olan Times HigherEducation’ın (THE) yayımladığı iki farklı sıralamada yer aldı. “Asya Üniversiteleri Sıralamasında” ülke genelinde 48’inci olan ASÜ, “Genç Üniversiteler” sıralamasında ise 21’inci oldu.

* Aksaray Üniversitesi, sosyal medyanın en değerli markalarından birisi oldu. Kendisiyle aynı dönemde kurulan üniversiteler arasında ikinci, üniversiteler genel sıralamasında 13’üncü olan ASÜ, tüm markaların yer aldığı TOP 100 listesinde ise 53’üncü basamakta yer aldı.

* Aksaray Üniversitesi Spor ve Sağlık Alanından İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün, Aksaray’ın turistik ve sportif imkânlarına dikkat çekmek amacıyla hazırladığı “Hasan Dağı’nın Markalaştırılması Turizm ve Sportif Altyapı Potansiyeli” isimli çalışma tamamladı.

* Aksaray Üniversitesi, Erasmus KA171 olarak adlandırılan “Uluslararası Kredi Hareketliliği” programı kapsamında, 22 farklı ülkeyle anlaşma sağlayarak hibe desteği almaya hak kazandı.

* Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı İsmail Kahraman, beraberindeki heyetle birlikte Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş’ı ziyaret etti.

* Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde görev yapan Dr. Murat Horasan, bir diz eklemi rahatsızlığı olan menisküsün fiziki yükleme altında, yaşa ve cinsiyete göre nasıl bir davranış sergilediğini tespit etmek adına yeni bir proje geliştirdi.

* Stanford Üniversitesi, dünya genelinde bilimsel üretkenlik bakımından ilk yüzde ikilik dilime giren akademisyenleri “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” başlıklı bir raporla kamuoyuna duyurdu. Aksaray Üniversitesinden yedi akademisyen ilgili listede yer alma başarısı gösterdi.

* Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde öğrencilerin ve akademisyenlerin ders için kullandıkları alanları inceledi, eksikler ve beklentiler hususunda bilgiler aldı.

* Sultanhanı İlçesine yapılacak olan İş ve Yaşam Merkezi projesi, Aksaray Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencileri arasında yapılan bir yarışmayla belirlendi.

* Aksaray Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin ve bu okula bağlı biçimde hizmet verecek olan Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin kuruluş çalışmaları yüzde 80 oranında tamamlandı.

* Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından düzenlenen “Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor” isimli yarışmayı Aksaray Üniversitesi ekibi kazandı. Ekip, kendi eğittikleri yapay sinir ağı modeli ile katıldığı yarışmada Türkiye birincisi oldu.

* 2023 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre, Aksaray Üniversitesindeki bölüm ve programlar için ayrılan kontenjanların yüzde 98.32’si doldu.

* İçerisinde Aksaray Üniversitesinde görev yapan öğretim elemanlarının da bulunduğu bir heyet, açıklanabilir yapay zekâ teknikleri ile “Obruk Duyarlılık Haritası” üretti.

* Aksaray Üniversitesi yemekhanesindeki ödeme sistemi, Aksaray Kampüs Kart uygulamasıyla çevrim içi ortama taşındı.

* Aksaray Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı “Uluslararası Aksaray Sempozyumu” sekizinci yılına erişti.

* Spor ve Sağlık Alanında İhtisas Üniversitesi olan Aksaray Üniversitesindeki çalışmalar, somut proje üretimi ve akademik derginin geliştirilmesinden oluşan iki adımlı yeni bir boyuta taşındı.

* Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Aksaray Üniversitesi arasında, gençlerin milli teknoloji hamlelerine katkı verebilecek nitelikte yetiştirilebilmelerini sağlamak amacıyla “Sektör Kampüste” isimli bir iş birliği protokolü imzalandı.

* Aksaray Üniversitesi Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün hazırladığı “Aksaray İli Spor Tarihi” isimli kitap tamamlandı.

* Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, 2017-2021 döneminde en çok proje desteği alan üniversiteleri sıraladı. Aksaray Üniversitesi 2000’den sonra kurulan üniversiteler arasında 29 projeyle 13’üncü oldu.

* Türk ve Alman bilim insanları zararlı küçük molekülleri zararsız hammaddeye dönüştürmek için proje geliştirdi. Projenin yürütücülüğünü Aksaray Üniversitesinden Doç. Dr. Cem Burak Yıldız yapıyor.

* Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Aksaray Üniversitesinin farklı okullarında eğitim-öğretim gören 14 öğrencinin hazırladığı projeyi destekledi.

* “Nörolojik Bozukluğa Sahip Bireyler İçin Bütüncül Rehabilitasyon Sistemi” isimli çalışmayla Aksaray Üniversitesi, kurumsal anlamda ilk patentini aldı.

* Aksaray Üniversitesi ile Özel Aksaray Hastanesi arasında sağlık hizmeti sunumuna yönelik bir protokol imzaladı. Protokole göre Özel Aksaray Hastanesi, sağlık hizmetlerinde ASÜ çalışanlarına indirim uygulayacak.

* AD Scientific Index, Türkiye genelinde bilimsel üretkenlik bakımından ilk 10 bin listesine giren bilim insanlarına dair 2023 sıralamasını kamuoyu ile paylaştı. Sıralamada, Aksaray Üniversitesinden 25 akademisyen de yer aldı.

* Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, antibiyotiklerin yerini alabilecek yeni bir proje geliştirdi. Anti bakteriyel hidrojeller oluşturmayı içeren proje, TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.

* Aksaray Üniversitesi, Uganda’da faaliyet gösteren iki üniversiteyle öğrenci ve personel hareketliliği konusunda iş birliği protokolü imzaladı.

* Aksaray Üniversitesi, 2023 Orta Anadolu Kariyer Fuarı’na (ORAKAF’23), öğrenci ve görevli yaklaşık 300 kişilik bir ekiple katılım sağladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL