Mamasın Barajı kenarında nadir görülen karaleyleklere rastlandı. Leyleklerin uçuşu ve suyun kenarında yürümeleri renkli görüntülere sahne oldu. Karaleyleklerin, Mamasın Barajı ile Melendiz Çayı’nda görüntülendiğini belirten Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi..
Mamasın Barajı kenarında nadir görülen karaleyleklere rastlandı. Leyleklerin uçuşu ve suyun kenarında yürümeleri renkli görüntülere sahne oldu.
Karaleyleklerin, Mamasın Barajı ile Melendiz Çayı’nda görüntülendiğini belirten Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve kuş uzmanı Emel Çakmak, “Aksaray ilinde bazı alanlarda nadiren gözlenen bir tür olan Karaleylek (Ciconianigra), tüm Türkiye’de yaz göçmeni ve geçit türüdür. Mart ortası gibi ülkemize gelirler, sonbaharda göçerler. Gagası, uzun bacakları ve göz çevresi kırmızı, karnı ve kuyruk altı örtüleri beyazdır. Vücudu siyah gibi görünse de yakından bakıldığında, tüyleri parlak yeşilimsi ve mordur. Habitatlarına bakıldığında Ak Leylek (Ciconiaciconia)’in aksine yerleşimlerden uzak dururlar ve yaşlı ormanlar ve kayalıklarda yuva yaparlar. Beslenmesi oldukça çeşitlidir, balıklar, böcekler, sürüngenler ve kuş yumurtaları bunlardan bazılarıdır. İnsanlardan izole yerler seçmesiyle diğer leylek türünden tamamen ayrılırlar. Çoğunlukla yalnızdırlar, bireysel olarak bulunabilirler, bazen bir diğer bireye eşlik ederler. Alanda nadiren gözlemlenen bir tür olmasına rağmen IUCN (Uluslararası Doğayı Koruma Birliği) koruma statüsü kriterlerine göre Düşük Risk (LC) kategorisindedir. Türkiye Kuşları Kırmızı Listesi (RDB)’ ne göre de A.2 Bu kuş türlerinin sayıları, gözlendikleri bölgelerde 11-25 çift, 22-50 birey arasında değişmektedir” diye konuştu. Haber: Erkan ALTUNTAŞ
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)